22 september 2020 Gebruikers online: 21
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Zweefmolen weer ‘terug’ in Hasselt

Geplaatst op: 7 maart 2019

Je zou het een jongensdroom die uitkomt kunnen noemen. Vanaf april reist Hasselter Roy Kraak rond met zijn eigen zweefmolen: Zweefmolen Kraak. “Ik heb het idee altijd al in m’n kop gehad”, vertelt hij. “Als kind was ik al gek op de kermis.”

Het moest en zou ook een zweefmolen worden. “De liefde is er altijd geweest en ik heb de knoop doorgehakt om de kermis op te gaan met een zweefmolen.” Onderzoeken naar de mogelijkheden volgden. Al snel bleek nieuw bouwen geen optie.

Dat zou zo ongeveer een ton kosten. “Dat zijn onmogelijke bedragen en dan heb je nog niks”, vertelt Kraak. “Toen heb ik een advertentie gezet of er iemand een attractie had.” Kraak kwam in contact met de eigenaar van zijn huidige zweefmolen, uit Emmen. Die werd 70 en kan het werk niet meer doen.

Bijna een jaar was er contact, met onderhandelingen over de overname. De toekomstige kermisexploitant werd naar eigen zeggen ‘verliefd’ op de nostalgische zweefmolen. Volgend jaar heeft hij er al meteen een jubileum mee: dan is het honderd jaar geleden dat de opgooizweefmolen werd gebouwd.

Van dit type zweefmolen reizen er nog tien door Nederland. Niet dat het uitstervend is: “Er zijn zelfs complete nostalgische kermissen”, zegt Kraak. “Dit is de enige attractie waar je zelf invloed op uitoefent. Of je hebt beide voeten op grond en springt zelf, of je wordt opgegooid door een medewerker.”

In Genemuiden staat nog elk jaar zo’n zweefmolen. In Hasselt was er ook eentje te vinden op de kermis, en dat blijkt de zweefmolen te zijn die Kraak nu overgenomen heeft. “Ik heb denk ik wel 200 ritjes in dit ding gemaakt”, lacht de kersverse eigenaar.

Sinds twee maanden heeft hij de zweefmolen in Hasselt staan. “Bij vorige keuringen zijn er natuurlijk al bepaalde onderdelen onderhouden of vervangen. Deze winter hebben we hem helemaal aangepakt en nu is het klaar.”

Inmiddels zijn er ook al 22 kermissen die de zweefmolen geboekt hebben. Een aantal daarvan nam Kraak mee bij de overname van de zweefmolen. “Dat moet je natuurlijk vast proberen te houden.” Daarnaast plaatst hij advertenties op de Facebookpagina Kermiscarroussel. “Dat is een digitale krant die bedoeld is voor kermisexploitanten. Mocht iemand dan nog een plekje overhebben, kunnen ze mij bellen.”

Kraak gaat reizen naar de kermissen en neemt dan een caravan mee. “Het is wel allemaal relatief in de buurt.” De kermissen zijn voornamelijk in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Daarnaast heeft hij nog een uitstapje naar Limburg.

Hoewel de zweefmolen voorheen altijd in Hasselt stond, was dat de laatste jaren al niet meer zo. “We gaan proberen er dit jaar weer te staan”, vertelt Kraak, die al bezig geweest is om dat voor elkaar te krijgen. Het contact met de organisatie gaat echter erg moeizaam. “Ze moeten nu snel zijn, anders ben ik ergens anders.”

Kraak is al zo goed als volgeboekt. “Het loopt mooier dan ik had mogen dromen.” Het komt er nu ook op aan: “Ik heb er mijn baan voor opgezegd. Het zal nu ook moeten draaien om de molen terug te verdienen. Het is niet iets wat ik ernaast kan doen.”

Op Facebook is Kraak te volgen onder ‘Zweefmolen Kraak’.

Gepubliceerd door admin

2 reacties op “Zweefmolen weer ‘terug’ in Hasselt”

  1. Ja doen dit jaar weer op de kermis!!! Wat heb ik daar veel ritjes in gezeten..

Nightstore