19 mei 2024 Gebruikers online: 20
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Senioren delen digitale ervaringen in het computercafé

Geplaatst op: 29 april 2019

Het Senioren Computercafé loopt al enkele jaren. Het is een verzamelplaats voor vrijwilligers met computerervaring en senioren die meer uit hun apparatuur willen halen. Tot voor kort kampte het café met een vrijwilligerstekort. Maar afgelopen half jaar heeft de club zich versterkt en kunnen er nog meer  ervaringen en instructies worden overgebracht om elkaar verder te helpen. Deze maandagochtend van april is de laatste samenkomst op de maandag dit seizoen.

Een wisselende groepje van 10 à 15 mannen en vrouwen zitten aan tafel in Het Teeuwland. Het een groep heren met de laptop opengevouwen om Excel nog beter onder de knie te krijgen; een tafel verder zit een ‘Apple-clubje’ allen in bezit van een iPad.

Petra van de Griendt is een van de nieuwere vrijwilligers. Woonachtig in Zwolle kwam zij in contact met Abel Gelling, een van de karttrekkers van het Computercafé. “Vind je het leuk om eens te komen kijken”, was de vraag die Petra kreeg. Als vrijwilliger van het landelijke platform Seniorenweb heeft Petra al de nodige kennis vergaard op gebied van ouderen en de digitale wereld. Sinds eind vorig jaar is zij nu eens per week aanwezig in Het Teeuwland om haar kennis te delen.

Het Senioren Computercafé begon ooit in klassikale setting met vaste pc’s. De ‘oude’ apparaten staan nog langs de wand opgesteld, maar worden deze ochtend niet meer aangeraakt. “Bovendien is dat klassikale alweer voorbij, het gaat nu veel meer vraaggestuurd. Van de ene vraag, komt weer een ander.”

Afgelopen seizoen waren er twee ontmoetingsmomenten; op maandagochtend en vrijdagmiddag. Voor mei en juni is besloten het seizoen te verlengen met alleen de vrijdagmiddagen. Bezoekers van het café betalen per seizoen een kleine bijdrage voor de deelname.

“Het sociale aspect is ook belangrijk. Om 9.30 uur starten we altijd koffiedrinken op de maandag. We proberen de drempel heel laag te houden. Sommige mensen die hier binnenkomen zijn echt bang voor de computer, denken gauw dat ze iets verkeerds doen en dingen per ongeluk verwijderen”, vervolgt Petra. Het meest waardevol vindt zij het om een-op-een te zitten met een deelnemer en alles op een gemakje rustige te behandelen.

Wim Toeter en Marry Schutte zitten ieder achter hun eigen iPad en maken onderdeel uit van  de harde kern van het ‘Apple-clubje’. “Sinds ik zes jaar geleden bij huis kwam op m’n 65e ben ik al gauw hier gekomen”, vertelt Wim. “Als ik een vraag of probleem heb kan ik altijd hier terecht, dat is erg prettig.”

In de bibliotheek is er sinds het najaar ook gelijktijdig op maandagochtend de computercursus Klik & Tik gestart. Daar kan iedereen leren om belangrijke basale computerhandelingen onder de knie te krijgen. Wordt men vervolgens enthousiast en leergierig dan kan daarna gekozen om ook in het Senioren Computercafé aan te schuiven.

Tot eind mei komt het Senioren Computercafé bijeen op de vrijdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur. Vanaf september start de club ook weer op maandagochtend om 10.00 uur, met inloop vanaf 9.30 uur. Nieuwe vrijwilligers zijn ook van harte welkom zich aan te melden.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour