23 juli 2024 Gebruikers online: 35
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

SGP en ChristenUnie op zoek naar nieuwe coalitiegenoot

Geplaatst op: 6 februari 2020

Tamme Spoelstra is als fractievoorzitter van de grootste partij opnieuw aan zet in de zoektocht naar een nieuwe coalitiepartner

SGP en ChristenUnie trokken donderdagavond hun motie van wantrouwen tegen BGZ in. De andere partijen wilden geen keuze maken tussen de kemphanen van afgelopen week. Door het ontslag van wethouder Coster was die keuze in feite ook niet meer nodig. SGP en ChristenUnie gaan op zoek naar een derde partij om de coalitie voort te zetten. 

SGP en ChristenUnie aan de ene kant en BGZ aan de andere kant blijken volkomen verschillende visies op de breuk te hebben. Volgens BGZ is er tot vorige week geen enkel signaal gekomen dat er iets mis was. Tamme Spoelstra van de ChristenUnie stelt echter dat er geen onderling vertrouwen meer is. De manieren van politiek bedrijven verschillen ook. “Een sfeer van achterdocht en intimidatie is niet de vernieuwing waar Zwartewaterland op zit te wachten”, aldus de fractievoorzitter van ChristenUnie. Net als coalitiepartner SGP stelt hij dat er ‘een schijn van belangenverstrengeling’ is rondom het dossier Molenwaard.

Bastiaan Tamminga van BGZ spreekt over een ‘schokkende situatie’, waarin volgens hem veel leugens over de partij naar buiten zijn gekomen. Hij had ook graag gezien dat burgemeester Bilder meer zichtbaar was geweest. Een lijmpoging van de burgemeester bleef volgens hem uit. Ook hoorde hij weinig van Bilder. Die noemt die opmerking na afloop van de vergadering ‘ronduit schandalig’. “Ik heb uren met uw fractievoorzitter gesproken. Maar al snel bleek dat de partijen niet met elkaar verder wilden. Nee is over het algemeen nee. Dan heeft een lijmpoging geen zin meer.”

Bilder zette de gang van zaken van de afgelopen tijd uiteen. Volgens hem werkte het college tot kort prima samen. “We hebben veel tijd geïnvesteerd in een volkomen onervaren wethouder en mijn indruk was dat hij goed vooruit ging. Persoonlijk was er tussen ons allemaal een klik: we zaten met vier techneuten in het college. De laatste weken namen de spanningen rond Molenwaard toe. Wethouder Coster zou nog een ronde vragen stellen aan een extern bureau. Uiteindelijk stelde hij daarna nog een keer vragen en daarop reageerden de andere wethouders teleurgesteld. Ze meldden dinsdag dat ze het daar heel moeilijk mee hadden, waarna we op donderdag een extra vergadering hebben ingelast met het resultaat dat nu voorligt.’

De ander partijen zijn verbaasd over de snelle breuk. “Vorige week hoorden we hier nog hoe goed het ging met de gemeente en de organisatie. Na die vergadering spat de coalitie ineens uit elkaar…”, zegt Margreet Bosma van het CDA bijvoorbeeld. Ook Harrie Rietman heeft nog nooit gehoord over spanningen. “Die zijn in ieder geval nooit naar de gemeenteraad of het presidium gecommuniceerd.” “Een kwestie met alleen verliezers”, vindt ook de VVD.

De oppositie wilde zich uiteindelijk niet uitspreken over de partijen. “Omdat wij niet weten wat zich in de boezem van het college heeft afgespeeld”, aldus Rietman, die de motie ondertussen ook overbodig vond. De partijen willen immers niet met elkaar door.

ChristenUnie is nu aan zet om een nieuwe partij het college in te loodsen. Meerdere partijen lijken daar wel interesse in te hebben.

Erik Driessen sprak na afloop met Tamme Spoelstra van de ChristenUnie en Margreet Bosma van het CDA.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Contour