27 januari 2021 Gebruikers online: 24
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Lisanne Potuyt naar Nederlands Kampioenschap Bloemschikken

Geplaatst op: 24 november 2020

Foto Hannah Wursten

Lisanne Potuyt mag komend voorjaar meedoen aan het Nederlands Kampioenschap bloemschikken. De Hasseltse studente is door het Zonne College naar voren geschoven om de scholengemeenschap eind maart te vertegenwoordigen bij het NK in Rotterdam.

Het werken met bloemen is voor Lisanne dagelijkse kost. “In vriendenboekjes schreef ik vroeger al dat ik ‘bloemenmevrouw’ wilde worden. Thuis was ik ook altijd druk met het maken van bloemstukjes. Mijn moeder zette dat dan op Facebook en toevallig zag Jan Rook van bloemenzaak Ruach in Zwartsluis dat vier jaar geleden voorbijkomen. Hij vroeg of ik bij hem in de winkel wilde komen werken en dat wilde ik graag! Zo is het balletje eigenlijk gaan rollen”, vertelt Potuyt.

Bij haar school, het Zonne College in Zwolle, wist ze een ticket voor het NK in de wacht te slepen. “Leerlingen van alle Zonne College’s in Nederland konden meedoen aan die voorrondes en uiteindelijk behaalde ik de meeste punten. Nu mag ik het gaan opnemen tegen acht leerlingen van andere ‘groene’ mbo-scholen uit ons land”, legt ze uit. “In de voorrondes moest ik een soort kamerscherm maken. Dat scherm mag je vooraf maken en op de dag zelf moest ik deze opvullen met bloemen”, vult Lisanne (17) aan.

Tekst gaat verder onder de foto.

De vakwedstrijden komen de bloemiste niet onbekend voor: “Toen ik op het vmbo in Meppel zat ben ik al een keer eerste van Drenthe geworden en twee keer werd ik zevende van Nederland. Dus met de zenuwen voor het NK valt ’t wel mee, ook omdat je vooraf deels weet wat je te wachten staat. Nadeel is wel dat ik mijn tegenstanders nog niet ken en de prestatiedruk best hoog is.”

Om ervoor te zorgen dat alles tijdens het NK op rolletjes loopt krijgt Potuyt vooraf masterclasses op haar school. “Ja, het Zonne College staat goed aangeschreven op het NL, dus er staat druk op. De komende periode krijg ik in Zwolle speciale lessen. Bijvoorbeeld hoe je jezelf en je werk presenteert. Want het gaat niet alleen om het bloemstuk dat je aflevert. Maar ik heb d’r vertrouwen in! Als dit lukt mag ik door naar de Wereld Kampioenschappen, die staan in september volgend jaar op de agenda”, sluit Lisanne af.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Reacties zijn gesloten.

Nightstore