26 april 2024 Gebruikers online: 40
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Rietman hoopt op grootschalig debat over windmolens en zonnevelden

Geplaatst op: 5 februari 2021

Wethouder Harrie Rietman hoopt dat Zwartewaterlanders zich de komende maanden massaal gaan bemoeien met plekken waar vijf grote windmolens en vijftig hectare zonnevelden moeten komen. Dat zei hij donderdagavond in een lang online debat met de gemeenteraad. Of de moderne molens in de onlangs gepubliceerde zoekgebieden komen (Genne, Stouweweg) is volgens Rietman ook niet zeker. Publicaties hebben volgens hem nogal voor wat onrust gezorgd.

Veel alternatieven zijn er echter ook niet, bleek donderdagavond. “Deze gebieden hebben we aangewezen nadat we alle andere opties hebben weggestreept, zoals locaties in Nationaal Landschap Mastenbroek. Maar dat moet niet de indruk wekken dat de zaak beklonken is. We gaan nu met bewoners in gesprek”, zei Rietman, die van twee insprekers al de nodige bezwaren te horen kreeg. Rondom de eendenkooi in Genne geldt bijvoorbeeld een afpalingsrecht, waardoor in een straal van elfhonderd meter rust moet heersen.

Een andere inwoonster uit het buitengebied van Hasselt, Miranda Peer, roept de gemeente op om voor lokale initiatieven te kiezen. Dat is Rietman en de rest van de gemeenteraad uit het hart gegrepen. Volgens Rietman zijn ‘energiecowboys’ op ‘soms onacceptabele wijze’ druk aan het uitvoeren op Zwartewaterlanders. De grote energiemaatschappijen kijken met grijpgrage vingers naar grond van particulieren. “Laat je niet gek maken”, roept Rietman op. “Uiteindelijk beslissen inwoners zelf over hun grond en de gemeente over het afgeven van vergunningen.”

Ondanks dat Zwartewaterland in juni al moet aangeven waar de windmolens en zonneparken moeten komen, wil Rietman de tijd nemen voor een zorgvuldig proces. “Zorgvuldigheid moet niet lijden onder tijdsdruk”, zegt de wethouder, die de komende maanden uitgebreid online met bewoners in gesprek wil. Hij hoopt dat zoveel mogelijk Zwartewaterlanders mee willen denken over de beste plek voor de energieopwekkers. Daarbij is schrappen van de windmolens en zonneparken geen optie, zegt Rietman. Zwartewaterland kan daar simpelweg niet onderuit.

John Smits van de VVD ziet daarvoor toch nog enige kans. Hij kwam met het idee om uitgebreid met andere gemeentes in gesprek te gaan, die mogelijk een minder kwetsbaar landschap dan Zwartewaterland hebben. “Wij betalen, zij plaatsen”, verduidelijkte hij. Rietman ziet daar in eerste instantie weinig in. “Creatief, maar er zit ook een element in dat me tegen de borst stuit. We moeten eerst kijken of we zelf plaats hebben”, vindt Rietman. Kira Fijn van Buitengewoon Zwartewaterland vraagt zich af of vier grote molens ook vervangen kunnen worden door tien kleinere op een industrieterrein. Dat kan, zegt Rietman. “Alleen praat je dan al snel over honderden molens. Zo eenvoudig is dat niet.”

Uiteindelijk stemmen alle partijen in met het communicatieplan waarmee de gemeente inwoners warm wil maken voor de komst van de duurzame molens en zonnevelden. Dat doen ze wel vanuit verschillende invalshoeken. “We hebben de opdracht gekregen om de aarde te bewaren en er geen roofbouw op te plegen”, zegt Alfred Beens van de SGP bijvoorbeeld, terwijl Withaar zijn goedkeuring gaf met een heel andere motivatie. “We zijn akkoord omdat het moet, niet omdat we overtuigd zijn.”

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Contour