3 mei 2024 Gebruikers online: 33
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Verkiezingskoorts op de PWAS 

Geplaatst op: 17 maart 2021

Het nut van een politieke campagne, het formuleren van standpunten op tal van onderwerpen om kiezers naar je partij te lokken of de verschillen tussen de politieke partijen in de Tweede Kamer: groep 7 van basisschool Prins Willem-Alexander in Hasselt weet er inmiddels alles van. Twee weken lang hield de groep zich onder leiding van meester Ruud Scheper bezig met het project verkiezingen, resulterend in een heuse verkiezingsdag op de dag dat ook de volwassenen naar de stembus gingen. 

Het project werd twee weken geleden afgetrapt door politicus Arend Palland, die de kinderen in een videoboodschap toesprak. “Wat zouden jullie in een partijprogramma willen zien”, vroeg hij hun. “Want jullie zijn immers de toekomst.”

Enthousiast aan de slag 

Die uitdaging namen de kinderen met beide handen aan. Enthousiast gingen ze aan de slag. Eerst moesten ze maar eens antwoord krijgen op vragen als: wat is eigenlijk een politieke partij, wat is een partijprogramma en ja, ze hadden wel eens van de Eerste en Tweede Kamer gehoord, maar wat deden de mensen in die Kamers en wat was eigenlijk het verschil? Gelukkig was daar een Tamme Spoelstra, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Zwartewaterland, die bereid gevonden werd de kinderen van antwoorden te voorzien.

Met deze nieuwe informatie gingen de leerlingen vervolgens zelf aan de slag. “Richt zelf een politieke partij op”, zo luidde de opdracht van meester Ruud. En na kort brainstormen schoten de partijen als paddenstoelen uit de grond. Klinkende partijnamen als VDNED, PVL, PVG en HTA werden voorzien van logo, slogan en standpunten op tal van onderwerpen. Beter omgaan met het milieu stond daarbij centraal, daar waren de partijen het wel over eens, maar hóé daar verschilden de partijen wel over van mening. En ook op andere onderwerpen als de woningnood, onderwijs, toerisme, vluchtelingen, land- en wegenbouw verschilden de partijen meer dan eens van mening.

Eigen campagnespotjes 

Ondersteund door eigen gemaakte campagnespotjes probeerden de lijsttrekkers op verkiezingsdag nog één keer de kiezers voor zich te winnen, waarna de stembussen in gereedheid werden gebracht. Lang liep het bij het tellen van de stemmen gelijk op, maar uiteindelijk moesten de PVL (Partij voor de Landbouw), VDNED (Voor de Natuur en Dieren) en HTA (Help the Animals) hun meerdere erkennen in de PVG (Partij voor Groen).

“Ik wil alle kiezers bedanken die op ons hebben gestemd”, zo sprak PVG-lijsttrekker Christiaan Booij als een volleerd politicus zijn gehoor in zijn overwinningsspeech toe. “En ik wil ook mijn partijgenoten bedanken. Marijke, Alissa en Anne-Wil; zonder jullie had ik het niet gered.” Het was een mooi slot van twee weken verkiezingskoorts. Het zou ons niet verbazen als we van deze kinderen nog een paar gaan terugzien in de Tweede Kamer over een aantal jaar.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour