26 april 2024 Gebruikers online: 36
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Twee vliegen in een klap met een pumptrackbaan

Geplaatst op: 9 juli 2021

Lisanne (r) met mede-initiatiefnemer Kristan Feenstra

Een pumptrackbaan? Voor buitenstaanders vaak nog een onbekend begrip. Voor liefhebbers dé toekomst als multifunctioneel alternatief voor de klassieke skatebanen. Ook voor Hasselt is er nu een initiatief om in plaats van de huidige skatebaan zo’n pumptrack aan te leggen. De eerste reacties zijn positief. Lisanne Mellema (24) en Kristan Feenstra (26) zien het helemaal zitten en vertellen waarom.

“Twee jaar geleden ben ik met mijn vriend Remco (Faber) op een pumptrack geweest in Oostenrijk. We waren meteen enthousiast. Het zijn banen met een heel fijn soort asfalt waardoor het ook geschikt is voor kleine wieltjes”, vertelt de Hasseltse Lisanne aan de rand van de halfpipe. “Het is geschikt voor skateboarders, inline skaters, bmx’ers, stuntsteppers, en mountainbikes. Zelfs kleine kinderen kunnen er terecht met loopfietsjes. Het is laagdrempelig en geschikt voor jong en oud.”

Pompen
Maar wat is het precies? Een pumptrack is een golvend parcours waar je als fietser al pompend met een verende voorvork je kan voortbewegen; dat ‘pumpen’ verklaart dus de naam.

Ook Kristan uit Zwartsluis, zittend op zijn nieuwe zogeheten dirt-jumper, wilde voorstellen om ergens in Zwartewaterland een pumptrack aan te leggen. “Toen zag ik de actie van Lisanne en Remco, toen ben ik aangehaakt mijn vriendin Gerlina (van der Vecht).“ Ook al komt hij uit Zwartsluis hij vindt Hasselt absoluut de beste plek in de gemeente voor zo’n nieuwe baan. “In mijn jeugd was skaten heel populair. Nu zijn er niet zoveel mensen die zo fanatiek zijn. Ik denk dat we met zo’n pumptrack kinderen weer meer naar de baan kunnen trekken: zo’n pumptrack past beter bij deze tijd. Ook vind ik het heel erg om te zien hoeveel kinderen wel niet op hun telefoon zitten. Ga lekker buiten spelen! Dan word je ook goed sterk in de benen.”

Kosten
“We hoorden al dat het crossbaantje bij de camperplaats zou verdwijnen. Maar in het gesprek met de gemeente bleek ook dat er voor 2023 al onderhoud of vervanging stond gepland voor deze skatebaan. Zo’n pumptrack vervangt beiden goed, twee vliegen in een klap.” De kosten worden geschat tussen de 60.000 en 70.000. Lisanne: “Deels kan dat uit een potje van de gemeente, maar dat is nooit genoeg. Dus we denken nu na over een crowdfund-actie, maar we hebben ook het Oranjefonds benadert en ook vanuit de provincie is er wellicht geld beschikbaar.”

Lisanne en Remco hebben kortgeleden contact gemaakt met de gemeente over hun plan. De gemeente staat open voor het initiatief en denkt graag verder met de initiatiefnemers. Of de pumptrack er echt gaat komen en of die ook op de locatie van de huidige skatebaan komt te liggen is nog niets besloten. Daar gaat het gemeentebestuur zich later over buigen.

De kartrekkers van het plan willen ook de buurt meenemen in hun plannen. Lisanne: “Het is nu al een hangplek, maar we willen dat het ook weer een plek wordt waar veel wordt bewogen. Mocht er wel meer overlast ontstaan, dan zouden er bijvoorbeeld openingstijden kunnen komen, dat zie ik ook wel in andere plaatsen.”

Voor meer informatie over een pumptrack lees: https://velosolutions.com/iedereen/

 

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour