17 augustus 2022 Gebruikers online: 23
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Lezing over Zwartewatersklooster in Veldschuur op herhaling 

Geplaatst op: 2 juni 2022

De Stichting Erfgoed Zwartewatersklooster heeft op donderdag 9 juni, aanvang 20.00 uur, in de Veldschuur opnieuw een lezing gepland over het ontstaan en de historie van het Zwartewatersklooster. Dit vanwege de grote publieke belangstelling. Prof. dr. Mees te Velde uit Hasselt verzorgt deze lezing met als titel: Ridders en nonnen in het veen – het verhaal van erfgoed Zwartewatersklooster.

Ridders

Mees te Velde gaat in zijn lezing terug naar 27 juli 1227: bij Ane (tussen Gramsbergen en Coevorden ) vond een veldslag plaats tussen een groot bisschoppelijk leger en en Drents leger van ridders en boeren. De bisschop en meer dan 400 van zijn ridders en soldaten kwamen om het leven. Het verhaal gaat al jaren rond: in Zwartewatersklooster schijnen 145 van deze ridders begraven te liggen.

Klooster

Ook belicht hij het leven in het Benedictijns klooster Mons Sanctae Mariae dat in Zwartewatersklooster stond in de periode 1233 – 1580. Hier leefden zo’n 20 kloosterzusters uit de Overstichtse adel en aanzienlijke families.

Aanmelden voor deze lezing kan via 06 1977 8681, de link Ridders en nonnen in het veen – het verhaal van erfgoed Zwartewatersklooster. (veldschuur.net) of via e-mail zwartewatersklooster@ziggo.nl De kosten zijn 6 euro per persoon, inclusief koffie/thee. 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour