17 augustus 2022 Gebruikers online: 13
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Streetparade in de wacht voor knaleditie volgend jaar

Geplaatst op: 13 juni 2022

Ook de laatste editie in 2019 was meer dan geslaagd

Nog maar een paar nachten voor Hasselt weer wordt ondergedompeld in de gezelligheid van de Dweildag. Na twee stille jaren is het grootse evenement weer terug in de binnenstad. Dankzij de nieuwe hoofdsponsor Holland Verzekerd en extra sponsor Verhoek Hygienic heeft de organisatie weer een sprankelend en goedgevuld programma.

Anders dan eerder aangekondigd kent deze editie geen Streetparade met lopende fanfarekorpsen. “De agenda’s van veel muziekverenigingen waren al gevuld, mede door de propvolle kalenders nu veel evenementen worden ingehaald. Wij hebben bovendien -als gevolg van de coronabeperkingen- deze Dweildag moeten voorbereiden in een paar maanden tijd, waar we anders daarvoor een jaar de tijd hebben”, licht Ruthger Bergman toe namens de organisatie.

Deze aanpassing zegt niets over de toekomst van de Streetparade. Dit onderdeel was zeer succesvol in 2018 en 2019 en keert sowieso in 2023 terug, verzekert Ruthger. Sterker nog, het wordt dan gekoppeld aan een nationaal kampioenschap voor muziekverenigingen op de velden van sportpark ’t Hoenbroeck.

De komende editie dus geen marcherende bands, maar des temeer reuring op ander gebied. Zo staan natuurlijk alle dweilorkesten verspreidt over de binnenstad opgesteld, en strijden zij om de prijzen.

De braderie is deze editie groter dan ooit, met kraampjes op de Prinsengracht, Nieuwstraat, Markt en Hoogstraat. “En vrijwel alle Hasselter ondernemers uit het centrum hebben een eigen kraam”, meldt Ruthger content. Over ondernemers gesproken, de mede-organisator is blij met de flexibiliteit van de marktkooplui die ruimte maken op De Markt. Zo wijkt ’t Stoepje uit naar het Burgemeester Royerplein waar zij de hele dag blijven staan. De kaasboer staat -onder voorbehoud- opgesteld voor het voormalige pand van Bakker Blom. De groenteboer slaat deze zaterdag over en de slager is present op de vertrouwde plek tot 12 uur.

Op de Prinsengracht is tussen de Keppelstraat en de Rosmalenstraat de Kleedjesmarkt. Wie na Koningsdag nog niet is uitverkocht kan nog aanschuiven daar.

In overleg met de gemeente is het hoofdpodium opnieuw aan de Kaai, bij Onder de Luifel. Deze locatie is vastgesteld in verband met het verwachte aantal bezoekers dat daar de ruimte heeft.
Verder is er dit jaar heel veel geïnvesteerd in bijzondere straatartiesten. Bezoekers treffen bijvoorbeeld een Eenmansfanfare, een dj die draait vanaf een bakfiets en een fietsende draaimolen voor de jongste kinderen. De kleintjes kunnen ook terecht op het Burgemeester Royerplein waar een Kinderspeelparadijs wordt ingericht, doorlopend naar de Kaai waar attracties zijn voor de oudere kinderen.

Ruthger: “Mede dankzij onze nieuwe sponsors kunnen we dit jaar weer van start. Het was dit jaar een flinke klus maar we zijn heel blij met het programma dat er staat.” Geholpen door het fraaie weer dat is voorspeld kijken veel Hasselter met hem uit naar deze HV Dweildag.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour