2 mei 2024 Gebruikers online: 35
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Ken je ook dat gevoel (ingezonden brief)

Geplaatst op: 9 juli 2022

De bouwplaats aan de Gildenweg vorig jaar juli

Heb jij ook wel eens het gevoel als inwoner niet serieus genomen te worden? Dat gevoel bekruipt mij elke dag meer en meer. Ik ben Hendrik Jan Agterhuis en ik heb ingesproken tijdens de raadsvergadering op 3 maart. Ik heb daar verteld wat mij zo dwars zit aan de geplande nieuwbouw van de gebroeders Fuite op het industrieterrein in Hasselt. Begrijp me goed, ik heb niets tegen de bouw van nieuwe bedrijven op ons industrieterrein, integendeel, dat komt de werkgelegenheid alleen maar ten goede. 

Waarom ik dan nu zo tegen ben?  Fuite bouwt een nieuw bedrijf, Solprovit. Niks mis mee zou je zeggen. Nou, wel dus. Fuite is een grote speler op het gebied van veevoer, even als grondstoffen concern Cargill. Zij slaan de handen in één en gaan gezamenlijk een nieuwe veevoederfabriek bouwen in Hasselt.

Cargill gaat de activiteiten van de Provimi-fabriek in Rotterdam naar Hasselt verplaatsen. De huidige locatie in Rotterdam van Provimi, sinds 2011 onderdeel van Cargill, moet van gemeente dicht. De gemeente Rotterdam vindt de plek niet meer geschikt voor de productie van veevoer en daarom wordt het pachtcontract beëindigd. Per september 2024 moet de productielocatie gesloten zijn. De bedoeling is dat Fuite en Cargill beide vanuit Hasselt gaan produceren onder de naam Solprovit. Pal voor ons huis moet daarvoor een silo gebouwd worden van, schrik niet: 34.5 meter hoog, 30 meter breed en 30 meter lang. Tijdens de raadsvergadering ben ik uitgebreid ingegaan op wat dat voor ons betekent. Toen we gingen bouwen op het industrieterrein wisten we dat de maximale bouwhoogte 14 meter was en daar kan, mits gedoogd, maximaal 10% van afgeweken worden, dus ong.16 meter.

De naam Solprovit komt daarom ook wel heel dubbel binnen. Sol betekent in het Spaans zon. Nou die kunnen we het grootste deel van het dag/jaar wel vergeten, die verdwijnt achter de hoge silo van Solprovit. Ik heb ook mijn licht opgestoken bij de omwonenden van het bedrijf in Rotterdam en daar ben ik erg van geschrokken. Het is niet alleen de zon die we het grootste deel van de dag zien verdwijnen maar de omwonenden daar hebben het ook over stank en stofoverlast en dat kunnen we er in Hasselt echt niet meer bij hebben. De inwoners van Hasselt aan de overkant van het Zwartewater hebben nu al meer dan genoeg op hun bordje door een aantal grote vervuilers op het industrieterrein. Wat mij ook zo vreselijk tegen de borst stuit is dat tijdens die raadsvergadering wethouder Rietman zegt dat er nog niks beslist is en er altijd een weg is, jawel via de Rechtbank! Sinds 3 maart is er vanuit het gemeentehuis alleen maar een oorverdovende stilte. Zo gaan we toch niet met onze inwoners om? SAMEN moeten we zoeken naar een oplossing.

We wonen op dat industrieterrein in Hasselt en hebben daar ook ons eigen bedrijf. Je kunt ons herkennen aan die rode brandweerwagens bij de deur, dat is onze handel. Je bent altijd welkom om met ons van gedachten te wisselen.

Hendrik Jan Agterhuis
info@agterhuis-fien.nl

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour