13 juni 2024 Gebruikers online: 80
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Breed programma Cultuureducatie voor basisscholen

Geplaatst op: 19 september 2022

Wethouder Jan van der Poel overhandigde maandag het eerste exemplaar van het Programma Cultuureducatie aan kinderen en leraren van CBS Mastenbroek. Dit is een gids met een breed cultuurprogramma voor basisscholen. Combinatiefunctionaris Cultuur Aletta Jansen ontwikkelde de nieuwe gids met daarin tientallen lessen, voorstellingen en bezoeken aan erfgoedinstellingen. Ook de bibliotheek draagt binnen het domein literatuur een steentje bij.

Thema van het programma Cultuureducatie 2022/2023 is vakoverstijgend. Dat sluit volgens cultuurwethouder Van der Poel goed aan bij de huidige praktijk in het basisonderwijs. “Groepsleerkrachten hebben volle dagen waarin ze veel vakken onder de aandacht moeten brengen. Cultuureducatie is daarvoor een mooi hulpmiddel. In het programma van dit jaar zitten veel mogelijkheden waarmee ze cultuur én vakken kunnen combineren. En daarnaast natuurlijk veel activiteiten die kinderen nieuwsgierig maken naar onze omgeving en enthousiast maken voor cultuur.”

Annie M.G. Schmidt

Het thema vakoverstijgend spreekt Henny van de Beek van CBS Mastenbroek zeer aan. De school maakt bij veel vakken gebruik van cultuur, zegt ze. “Goed voorbeeld is het thema Annie M.G. Schmidt waaraan we nu werken. We zijn bezig met spelling en taal door het maken van versjes in haar stijl. Ook krijgen leerlingen opdrachten als het moderniseren van de zwartwit figuren van Jip en Janneke. Ook kleien de leerlingen figuren uit de boeken van Annie M.G. Schmidt. We merken dat de lesstof op deze manier veel beter blijft hangen.”

Werkwijze

Het aanbod van het programma Cultuureducatie is groot, breed, vernieuwend en geschikt voor alle leerlingen. Het boekwerk is samengesteld uit vijf thema’s. Dat zijn muziek, erfgoed, voorstellingen, boek & media en voedingseducatie. Een groot deel van deze activiteiten zijn het hele schooljaar beschikbaar. Elke basisschool krijgt een aantal punten waarmee ze aan erfgoedactiviteiten kunnen meedoen. Verder zijn er muzieklessen voor alle scholen. Ook kunnen de groepen 3/4 en 6/7 voorstellingen bezoeken.

Erfgoed

Veel aanbod is er rond het thema erfgoed. Scholen kunnen veel lokale organisaties of monumenten bezoeken, zoals het Historisch Centrum Genemuiden, Sluuspoort in Zwartsluis en de Kalkovens in Hasselt. Meer over de natuur ontdekken ze in De Veldschuur of bij Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster. Interessant is ook de les ‘orgelkids’, waarin de bekende organist Harm Hoeve uitleg hoe je zelf een orgel kunt bouwen.

Voedingseducatie

Ook het thema voedingseducatie biedt veel activiteiten. Deze passen bij de ambities van Gemeente Zwartewaterland die gezond leven belangrijk vindt. Leerlingen gaan bijvoorbeeld op ‘supermarkt safari’ en leren daarin wat gezonde voeding is. Ook kunnen ze meedoen aan de ‘7 dagen water Challenge’ of een workshop appels plukken. Veel scholen organiseren vermoedelijk ook activiteiten in de aanstaande Kinderboekenweek. Ze kunnen daarin bijvoorbeeld kiezen voor een bezoek van kinderboekenschrijfster Willeke Brouwer.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour