30 september 2023 Gebruikers online: 15
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Natuurboerderij Hogeboom experimenteert met gedeelde groentetuin

Geplaatst op: 25 november 2022

Hendo Hogeboom op het stuk weiland dat plaats maakt voor de groentetuin

“We hebben al een poos een melktap en verkopen ons eigen vlees. Dat gaat mooi, maar het ik vond het wel weer eens tijd voor wat nieuws.” Boer Hendo Hogeboom plaatste een week geleden een oproep op zijn facebookpagina met het plan om samen met liefhebbers een groentetuin te starten op een deel van zijn eigen weiland. Op moment van schrijven is er nog plek voor een handjevol deelnemers.

Vrijwel iedere Hasselter kent Natuurboerderij Hogeboom wel tussen Hasselt en Genne. Is het niet van de bijzondere langharige Galloway-koeien in de uiterwaarden dan wel van de tafels vol pompoenen in de herfst. Boer Hendo zoekt graag nieuwe uitdagingen: “Mensen willen steeds meer weten waar hun voedsel vandaan komt, dat merk ik met de verkoop van melk en vlees.”
Dus bedacht hij het plan om aan de kant van de Verkavelingsweg een stuk weiland op te offeren voor het verbouwen van groente. “Maar ik heb niet veel tijd om dat zelf te doen, dus plaatste ik een oproep voor deelnemers. Ik heb een aardig bereik met facebook, dus de eersten meldden zich al gauw.”

Wat is het plan? Hij heeft 21 stroken uitgetekend van ieder 1,20 meter breed. Iedere deelnemer is verantwoordelijk voor een strook van 15 meter land. Op iedere strook worden één of meerdere gewassen verbouwd waar een deelnemer voor verantwoordelijk is. “En de opbrengst van de hele tuin wordt verdeeld over alle deelnemers.” Maar of het gaat slagen, is nog de vraag. Hendo: “Kijk, ik heb meer verstand van koeien, ik ben geen akkerbouwer. Ik weet ook niet precies of onze grond ideaal is voor alle gewassen. Maar laten we het gewoon proberen. Ik ga stroken compost op het land leggen wat de groei van onkruid tegen moet gaan.”

Hendo merkt dat ook de zorgen onder mensen over voedselzekerheid als gevolg van crises maakt dat er meer interesse is voor moestuinieren. En deze vorm van natuurinclusieve landbouw zonder bestrijdingsmiddelen krijgt ook steeds meer de voorkeur.
Omdat hij geen idee heeft of het letterlijk een vruchtbaar project wordt, koos hij ervoor om sowieso het eerste jaar alle deelnemers gratis te laten deelnemen. Bovendien worden de zaden door Hendo geregeld en schakelt hij een expert in om het geheel te begeleiden. De keuze voor welk gewas waar is grotendeels al bepaald: van sjalotten tot suikermais. Komend voorjaar is de grond gereed om te gaan zaaien. Daarna moeten alle groene vingers hun werk gaan doen.

De laatste geïnteresseerden kunnen zich nog aanmelden bij Natuurboerderij Hogeboom. Kijk op de site voor de contactgegevens.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Open Dag BKH