29 februari 2024 Gebruikers online: 34
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Leerlingen SOMA op excursie naar Stenendijk

Geplaatst op: 26 januari 2023

Verdeeld over de afgelopen drie dagen bezochten circa 100 leerlingen van de opleiding tot machinist van SOMA uit Harderwijk het project dijkversterking Stenendijk in Hasselt. Zij werden ontvangen in molen De Zwaluw. SOMA leidt leerlingen uit het hele land op voor banen in de infrastructuur.

Docent Henk Batterink was een van de begeleiders van de excursies en gaf het belang hiervan aan: “Naast de opleiding op de school in Harderwijk is het van belang dat de leerlingen ook regelmatig projecten in de praktijk bekijken. De dijkversterking Stenendijk is hiervoor zeer geschikt. Naast te zien hoe hier machines in de praktijk worden toegepast is dit project bijzonder omdat er volledig elektrisch word gewerkt om stikstofuitstoot te voorkomen. Dit gaat in de toekomst steeds meer gebeuren en de leerlingen krijgen hiermee dan zeker te maken.”

Het project wordt in opdracht van het waterschap Drents Overijsselse Delta uitgevoerd door de Dijkzone Alliantie Stenendijk, bestaande uit de aannemers Ploegam, De Koning en Dura Vermeer. Volgens Stan Mickers van Ploegam snijdt het mes aan twee kanten. “De leerlingen doen praktijkervaring op en wij kunnen laten zien hoe we toekomstgericht werken met elektrische machines en continue op zoek zijn naar stagiaires die we op deze manier proberen hiervoor enthousiast te maken.”

De versterking van de Stenendijk liep vertraging op omdat de te plaatsen damwanden met een dikte van 18 mm voor delen van de dijk niet dik genoeg bleken voor de harde ondergrond. In de voorbereiding zijn er proefboringen gemaakt om de ondergrond te bepalen. Daarbij kan niet elke meter worden onderzocht en dus blijft er altijd een risico. Dit probleem is opgelost omdat er nu voldoende damwanden met een dikte van 22 mm beschikbaar zijn. In totaal drukt de ‘Silent Piler’ 1.700 damwanden van elk 12 meter lang en 70 cm breed in de Stenendijk over een afstand van ruim een kilometer. Door gebruik van deze machine wordt schade aan de dijk en woningen door trillingen voorkomen. De verwachting is dat eind april van dit jaar deze klus is geklaard en dit Rijksmonument aan de nieuwste normen voor waterveiligheid voldoet.

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour