2 december 2023 Gebruikers online: 34
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Lezing broeikasgasuitstoot en bodemdaling veenweidegebied

Geplaatst op: 26 januari 2023

In de Veldschuur is donderdagavond 9 februari een lezing over bodemdaling in het veenweidegebied. De avond wordt verzorgd door Laurens Kaland en Goswin van Staveren van de Provincie Overijssel. De avond start om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur).

Noordwest Overijssel kent een groot veengebied. Een gebied waar organische grond aan het maaiveld of dicht aan het maaiveld ligt. In het veenweidegebied daalt de bodem met enkele millimeters per jaar. De bodemdaling komt voornamelijk door de afbraak van het veen. Het zorgt op termijn voor problemen voor o.a. de waterhuishouding, landbouw, ecologie en voor schade aan infrastructuur en bebouwing. Ook zorgt de afbraak van veen voor uitstoot van broeikasgassen. De gevolgen van bodemdaling bepalen deels de toekomstige ontwikkelingen die in het gebied kunnen plaatsvinden. Maar hoe werkt bodemdaling precies? En wat is de situatie in de omgeving van het Staphorsterveld? Zijn er ook maatregelen te nemen tegen de afbraak van het veen? In deze lezing krijgen bezoekers hierin inzicht.

De avond bijwonen kan via opgave op www.veldschuur.net. De bijdrage voor de deelname is 10 euro (dit is inclusief koffie/thee en koek). Met de bijdrage ondersteunen bezoekers de educatieve activiteiten van de Veldschuur. Na afloop is er ruimte voor gezellig napraten onder het genot van een drankje.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour