13 juni 2024 Gebruikers online: 36
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Korenmolen De Zwaluw neemt afscheid van twee bestuursleden

Geplaatst op: 24 februari 2023

Korenmolen De Zwaluw heeft afscheid genomen van twee bestuursleden: Anke Sterk en Jan Kijk in de Vegte.

Anke is op 28 januari 2002 als secretaris toegetreden tot het bestuur. Zij was de eerste vrouw in een tot dan toe mannenbolwerk bij de molen. In de eerste vergadering waaraan zij deelnam, gaf ze aan dat ze dan wel de enige vrouw was maar dat het niet de bedoeling was dat zij dan ook de koffie zou zetten. Koffie hoefde ze niet te zetten maar vanaf het begin zorgde zij voor een vrouwelijke “touch” in de molen. Het interieur van de molen heeft in de loop der jaren onder haar bezielende leiding een ware metamorfose ondergaan. Het is nu een gezellige accommodatie waar veel gebruik van wordt gemaakt. In 2017 heeft Anke de pen, inmiddels een laptop, overgedragen aan Arjan Wegerif. Daarna was zij betrokken bij de verhuur en de organisatie van de Molen- en Monumentendagen. Voorzitter Jan van der Stege verwoorde het heel treffend: “Anke is het fundament van de molen zoals hij nu is”.

Jan is vanaf 1 mei 2014 de bouwkundige man in het bestuur. Toen hij gevraagd werd om bestuurslid te worden bij de molen werd hem gezegd: “het is niet zoveel werk; ongeveer vier keer per jaar een vergadering”. Dat werd wel even anders toen bleek dat de wieken van de molen in slechte staat verkeerden en zo snel mogelijk vervangen moesten worden omdat er anders een gevaarlijke situatie zou ontstaan. Jan heeft zich er vol verve ingestort en had tijdens de restauratie regelmatig contact met molenbouwer Vaags. Een bijna fulltimebaan dus. Verder hield Jan zich bezig met de aansturing van de vrijwilligers. Op de donderdagochtenden was Jan vaak aanwezig; hij zorgde er samen met de vrijwilligers voor dat de molen er ook aan de buitenkant tiptop uitziet. Het molenbestuur prijst zich gelukkig dat voor beide bestuursleden vervanging is gevonden.

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour