7 mei 2024 Gebruikers online: 28
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Nationale Molendag bij Korenmolen De Zwaluw

Geplaatst op: 8 mei 2023

Het is Nationale Molendag op zaterdag 13 mei. Dan zijn bezoekers van 10.00 tot 16.00 weer van harte welkom bij De Zwaluw aan de Stenendijk.

De dag begint met de feestelijke klanken van het jeugdorkest van Irene; het blazersensemble treedt op van 10.30 uur tot 11.30 uur. Op het gezellige molenplein staan als vanouds weer diverse kraampjes: voorjaarsbloemen van de Welkoop, kleurrijke breisels, imker Kronenberg is er weer met heerlijke honing; hij vertelt u graag hoe hard de bijen moeten werken voordat de honing in de pot zit en bij u op de ontbijttafel staat. Wegens groot succes zal ook zalmrokerij Proefvis weer aanwezig zijn. Het ambachtelijk roken van zalm trok vorig jaar veel belangstelling en de zalm ging als de spreekwoordelijke broodjes over de toonbank. Er is weer gelegenheid om uw vaardigheid in een oud Nederlands spel te beoefenen: het tollen. De oudere bezoekers hebben hier in hun jeugd veel mee gespeeld, voor de jongeren is het een uitdaging. De tollen zijn soms ware kunstwerkjes. Nieuw dit jaar is een kraampje van de Kringloopwinkel. Hier zijn leuke snuisterijen te vinden. De hele dag door zijn er weer versgebakken pannenkoeken en koffie of thee met een heerlijk plakje kruidkoek.

Maar het belangrijkste van Molendag zijn natuurlijk de molenaars. Zij vertellen alles over de molen en hoe in vroeger jaren de molen de Hasselter bevolking van graan voor het dagelijks brood voorzag. Ook alle wetenswaardigheden over het belang van de stand van de wieken die vroeger fungeerden als een soort Sociale Media. Iedereen in de omgeving werd door de stand van de wieken op de hoogte gesteld van belangrijke gebeurtenissen zoals een huwelijk, een geboorte of een overlijden.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour