4 mei 2024 Gebruikers online: 25
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Hasseltse Marjan schrijft boek over de impact van Long Covid

Geplaatst op: 1 juni 2023

“Een klassieke griep, meer was het ook niet”. Zo voelde het eerst voor de Hasseltse Marjan van Herk-Hofstede (46) vorig jaar januari. Omikron zat in de lucht en het coronavirus nam af qua heftigheid in Nederland. Maar Marjan, een sportieve vrouw die midden in het actieve leven stond, herstelde amper van wat toch een corona-infectie bleek te zijn. Extreme vermoeidheid houdt aan, prikkels worden gauw te veel en oorsuizen duikt op. Marjan: “Voor mijn huisarts werd het direct duidelijk; Long Covid.” Bijna anderhalf jaar na de eerste klachten komt zij met een boek over haar ervaringen over de ziekte waar nog weinig over bekend is en veel onbegrip heerst.

Wie tegenover Marjan zit is gauw geneigd de tekst van de boektitel uit te spreken: ‘Je ziet er gezond uit’. Want inderdaad, veel mensen zullen niets opmerken van haar klachten en het gedoseerde leven dat zij nu leidt. Want heel veel is voor Marjan veranderd.

“Na mijn quarantaine vorig jaar wilde ik weer verder gaan met mijn gewone leven. Maar ik kwam er snel achter dat dat niet lukte. Ik was gewend drie keer per week hard te lopen, maar toen was een rondje om het gemeentehuis me al te veel.” Minstens zo ingrijpend was de veranderende prikkelervaring en -verwerking. “Door covid is mijn autonome zenuwstelsel ontregeld. Zo lukt autorijden mij ook niet meer en moet ik drukke omgevingen zoveel mogelijk vermijden.” Ingrijpender is dat ze ook haar baan niet meer kon oppakken. “Ik heb nog een paar keer gewerkt, met tussendoor stoppen en zitten, maar ook dan hield ik het niet vol. Elke dag sta ik zonder energie op en blijf ook zoveel mogelijk uit de prikkels van het gezin. Ik ben 46 jaar, maar leef als een oude vrouw.”

Hersenmist

Marjan leert geleidelijk steeds beter om te gaan met de nieuwe realiteit. Haar optimistische karakter en de liefde, hulp en humor van haar man en kinderen helpen om nog steeds te kunnen genieten van dingen in het leven. “Ik kan gelukkig ook kijken naar de dingen die wel goed gaan. Ik heb een heel fijn gezin en mijn man Paul doet ook veel hier in huis. Ook ben ik dankbaar voor vriendinnen die regelmatig eten koken voor ons. Tegelijk is het wel heftig voor het gezin hoor, maar het zit niet in mij om huilend in m’n bed te gaan liggen. Ik blijf altijd iets moois zoeken. Zo moet ik allerlei alarmpjes zetten tijdens het koken. Door een soort hersenmist vergeet ik van alles, dat leidt ook tot grappige toestanden waar we hier toch ook om kunnen lachen. Wij richten ons als gezin niet op negatieve dingen, maar geven er graag een positieve draai aan.”

Ongrijpbaar

Mede op doktersadvies begon Marjan met dingen op te schrijven over haar zelf en haar veranderde leven. “De eerste maanden schreef ik vooral omdat ik alle informatie die ik kreeg niet kon opslaan. Maar geleidelijk deed ik het ook om te ontspannen en iets voor mezelf te doen.” Tegelijk is het 112-pagina-tellende boek wat er nu ligt, toch ook iets geworden voor anderen; voor herkenning en informatie voor lotgenoten, maar ook de ‘buitenwereld’ die Long Covid wil begrijpen. “Het is voor veel mensen ongrijpbaar, en dat snap ik ook. Als ik me heb opgeladen voor een verjaardagsfeest, zien anderen niet wat het mij kost aan voorbereiding en herstel.”

Het resultaat ‘Je ziet er gezond uit – Long Covid: fysiek en cognitief overmeesterd door het virus’ is sinds vorige week te bestellen via Uitgeverij Boekscout voor 18,99 euro. Daarnaast ligt het ook bij Lokaal 5 op de plank aan de Hoogstraat. De opbrengst van het boek doneert Marjan aan onderzoek naar Long Covid en ondersteuning van mensen die door de ziekte hun grip op het leven kwijtgeraakt zijn.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour