23 juli 2024 Gebruikers online: 43
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

‘Knotwilgen zijn kroonjuwelen van de IJsseldelta’

Geplaatst op: 2 juni 2023

‘Knotwilgen zijn de karaktervolle kroonjuwelen van ons platteland.’ Bomenliefhebber Wim Eikelboom schreef een boek met wetenswaardigheden over de knotwilg in de IJsseldelta.

De knotwilg groeit het liefst aan de slootkant of andere natte oevers. De bomen ontlenen hun kenmerkende knot aan de ingreep van mensen die om de vier jaar de boom kortwieken. ‘Daarom zijn knotwilgen echte mensenbomen die passen in ons geliefde cultuurlandschap’, zegt Wim Eikelboom.

Voor de Stichting Particuliere Landschapsdiensten IJsseldelta (SPLIJ) schreef hij een informatief boek met wetenswaardigheden over de knotwilg. ‘Knotwilgen in de IJsseldelta: Karakters in het landschap’, is de titel.

‘Het is een polderboom die niet van polderen houdt’, vertelt Wim Eikelboom. ‘Want de wilg is een makkelijke, levenslustige boom die razendsnel groeit. Het is mooi om te zien dat in de IJsseldelta verschillende vrijwilligersgroepen actief zijn om in de wintermaanden knotwilgen te onderhouden. Het boek is ook een eerbetoon aan die vrijwilligers. Want aan hen hebben we de fraaie bomen te danken waarvan veel mensen houden.’

Knotwilgen geven niet alleen charme aan het landschap, maar spelen ook een sleutelrol in de natuurlijke soortenrijkdom, benadrukt Eikelboom. ‘Knotwilgen zijn de eerste bloeiers in het vroege voorjaar. Meer dan 800 soorten insecten zijn geteld op wilgen. Soms met fascinerende namen als wilgenplatvoetje en wilgenelfje.’

Stichting Particuliere Landschapsdiensten IJsseldelta (SPLIJ) is een landschapsfonds met de opdracht om boomgaarden, knotwilgen, heggen in stand te houden op particuliere terreinen in de gemeenten Zwartewaterland, Kampen en Zwolle. Dat gebeurt met onderhoudscontracten. SPLIJ heeft ruim 1500 knotwilgen onder contract. Eikelboom is bestuurslid bij SPLIJ.

 Het boek ‘Knotwilgen in de IJsseldelta: karakters in het landschap’ is een eigen uitgave van SPLIJ en verkrijgbaar via splij.nl. Het boek kost 18,50 euro inclusief verzendkosten.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Reacties zijn gesloten.

Contour