26 april 2024 Gebruikers online: 27
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

ChristenUnie op Toeristische Toer

Geplaatst op: 3 juni 2023

Deze week liet de ChristenUnie zich in een werkbezoek bijpraten rondom het thema ‘toerisme in Hasselt’.

Als eerste werd een bezoek gebracht aan de camperparking van Wiebe en Bea Bethlehem. Ruim 3 jaar geleden begonnen zij, na goed overleg met de gemeente, hun camperparking voor ruim 50 campers. Het is een succes geworden en een begrip in Hasselt. De vele reacties en recensies op diverse platforms zijn ronduit positief en de unieke ligging aan de rand van het historische centrum van Hasselt zorgt ervoor dat er jaarlijks vele camperaars de weg naar onze Hanzestad Hasselt vinden.

Ook de contacten met omwonenden en horeca en middenstand roemt Wiebe. Zo is afgesproken dat het terrein tijdens het jaarlijkse Euifeest gebruikt kan worden voor de feesttent en zijn enkele omwonenden betrokken als aanspreekpunt en voor het onderhoud en de dagelijkse schoonmaak van de douches en het toiletgebouw. Ook de restaurants, horeca en middenstand plukken een graantje mee van de groeiende stroom van toeristen.

Als Wiebe wordt gevraagd of hij nog plannen heeft voor de toekomst geeft hij de ChristenUnie en gemeente mee om na te denken over de toekomst van deze locatie. De lopende overeenkomst met de gemeente gaat een keer eindigen en als het aan Wiebe en Bea ligt zouden zij graag dit voortzetten en eventueel nadenken over uitbreiden van de faciliteiten en verbinding zoeken met bijvoorbeeld waterrecreatie.

Onder de indruk van wat Wiebe en Bea er in zo’n korte tijd van hebben gemaakt wordt het bezoek voortgezet bij TIP (toeristisch informatiepunt) in het oude Gemeentehuis van Hasselt. Ook zij zien een groeiend aantal toeristen naar Hasselt komen. En als er naar de reden wordt gevraagd wordt er met passie en enthousiasme een opsomming gegeven door Anky Kosters en Johan Buter: “We hebben 74 monumenten in Hasselt, de unieke Kalkhovens, de mooie grachten en het wereldberoemde orgel in de Grote of Stefanuskerk hebben hun aantrekkingskracht de afgelopen jaren zeker bewezen.

Het team van TIP bestaat sinds 2014 en heeft in de huidige samenstelling 17 vrijwilligers en een aantal gidsen die de vele rondleidingen langs de hotspots verzorgt. We zijn er voor de toerist, de inwoners van Zwartewaterland maar ook voor de ondersteuning van de plaatselijke middenstand. Zo eindigt bijvoorbeeld de fiets- en wandelroute van het Jabikspad (die start bovenin Friesland) in Hasselt en de mensen kunnen hun stempel hiervoor afhalen bij TIP maar ook bij de plaatselijke horeca in combinatie met een kopje koffie of een lunch. “We zijn trots op Hasselt en dat willen we graag laten zien”, zegt Anky Kosters tot slot. Namens de ChristenUnie wordt dit bevestigt door wethouder Jan van der Poel: “Hasselt en heel Zwartewaterland mag trots zijn op al die vrijwilligers die zich dag in dag uit belangeloos inzetten voor de prachtige omgeving waarin wij wonen”.

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour