25 april 2024 Gebruikers online: 24
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Hasselter karter Yme herovert koppositie in Nederlands kampioenschap

Geplaatst op: 14 september 2023

Yme van Campenhout bij de start met startnummer 34, Foto: KartPhoto.com

De vierde ronde van het NK karten is afgelopen zondag verreden op de Erftlandring in het Duitse Kerpen. Ook de Hasselter coureur Yme van Campenhout stond weer aan de start en had er zichtbaar zin in. Hij was erop gebrand om een goed resultaat neer te zetten in Kerpen nadat mechanische pech hem veel punten in het kampioenschap had gekost tijdens de vorige races in mei. Tijdens een snikheet weekend met temperaturen van tegen de 40 graden vlak boven het asfalt, herpakte Yme de leiding is het NK-klassement.

Afgelopen donderdagavond togen vader en zoon al naar Kerpen, om vrijdag fris aan de vrije trainingen te beginnen. Het zag er op vrijdag nog allesbehalve snel uit op het asfalt van de Erftlandring. Yme was een stuk minder snel dan zijn teamgenoot Pelle van Echtelt, terwijl de coureurs normaal gesproken heel dicht bij elkaar in de buurt liggen. “Binnen Braam Racing Team is het op dit soort momenten gebruikelijk om alle data uit te kart goed te analyseren en verbeterplannen te maken voor de afstelling van de kart of voor Yme als rijder”, vertelt vader Patrick. Uit de data bleek echter al snel dat de eigen trainingsmotor van Yme de boosdoener was.

Op zaterdagochtend worden op basis van loting de wedstrijdmotoren uitgegeven. Vanaf de eerste meters bleek al snel dat Yme er weer goed bij zat en dat de twee teamgenoten van Braam Racing Team bij de snelste op het circuit hoorden.
De trainingen op zaterdag stonden in het teken van ‘treintje rijden’. Hierbij rijden Yme en Pelle zo dicht achter elkaar dat de achterste de voorste opduwt. “De achterste rijder heeft namelijk het voordeel van de slipstream en is daarmee sneller dan de voorste. Als we elkaar dan opduwen, zijn we met z’n tweeën sneller dan iemand die in z’n eentje rijdt”, vult Yme aan.
De kwalificatie op zondagochtend wees uit dat Yme en Pelle de snelste van het veld waren. Yme pakte poleposition met Pelle daarachter op slechts een duizendste. De voorste startrij werd gevormd door Braam Racing.

Bij de start van race 1 werd Yme ingehaald door zijn teamgenoot en lag tot de laatste ronde tweede. In bocht 2 van de laatste ronde kreeg Yme een slipstream van de man op kop en werd opgeduwd door de kart achter hem. Hierdoor herpakte hij de leiding in de race en finishte op P1.
Tijdens race 2 voerden Yme en Pelle uit waar ze zo hard op hadden getraind: treintje rijden. Yme werd bij de start weer ingehaald door z’n teamgenoot en besloot om Pelle op te duwen om op die manier weg te rijden van de concurrenten. Met Pelle op P1 en Yme op P2 bouwden ze ronde na ronde hun voorsprong uit op de rest en kwamen ook in deze volgorde over de finish. “Iedereen denk altijd dat karten een hele individuele sport is, maar samenwerken is heel belangrijk. Pelle en ik hebben elkaar aan de raceoverwinningen geholpen door goed samen te werken. Op die samenwerking ben ik heel trots”, vertelt Yme met een grote glimlach op z’n gezicht.
In race 3 werd er vanaf de start wederom goed samengewerkt. Pelle op P1 en Yme op P2 reden wederom weg van de concurrentie. Toen Yme merkte dat hij een paar meter op Pelle verloor is hij minder risico gaan nemen en is iets rustiger gaan rijden. Yme dacht aan zijn positie in het algemeen klassement in plaats van vechten om P1.

Met een raceoverwinning en twee P2’s heeft Yme de koppositie in het NK-klassement weer heroverd. In mei was hij deze kwijtgeraakt nadat zijn kart kampte met mechanische pech. Het resultaat in Kerpen afgelopen zondag zorgt ervoor dat hij met nog twee weekenden en zes races te gaan, kampioenschapsleider is.
De volgende ronde van het NK wordt verreden op zondag 22 oktober op het circuit van Raceway Venray.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour