2 december 2023 Gebruikers online: 35
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Dochter verzetsheld Johannes Post houdt lezing in Zwartsluis

Geplaatst op: 20 oktober 2023

foto: Landelijk Steunpunt Gastsprekers

Trijneke Blom-Post, dochter van verzetsheld Johannes Post, keert op dinsdag 7 november even terug in Zwartsluis, de plaats waar zij in de oorlogsjaren zat ondergedoken. Zij houdt in De Poort aan het Singel 18 de Najaarslezing die jaarlijks door de stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland wordt georganiseerd.

Blom-Post is de tweede uit het gezin van acht. Ze is in 1933 geboren op de boerderij in Nieuwlande, op het Drentse platteland in de buurt van Hoogeveen. Haar vader, Johannes, is dan wethouder voor de ­Anti-Revolutionaire Partij (ARP) in Oosterhesselen.

Post is de bekende verzetsman die zich tijdens de tweede Wereldoorlog, samen met vele anderen, heeft ingezet voor het (gewapende) verzet en voor (Joodse) onderduikers. Hij speelde een hoofdrol bij onder meer de Landelijke Knokploegen. Hij organiseerde de Joodse onderduik in zijn dorp Nieuwlande. Johannes Post werd in 1944 verraden tijdens een bevrijdingsactie van een vriend op de Weteringschans in Amsterdam. Post nam een bewaker in vertrouwen die bij de SS bleek te zitten. Johannes Post werd gefusilleerd door de Duitse bezetter op 16 juli 1944 in de duinen bij Overveen.

In Havelte is een militaire kazerne naar Post vernoemd, de Johannes Postkazerne, in Rijsoord het Capitulatiemuseum en in Zwinderen en Leiden een brug. Een aantal scholen draagt zijn naam, onder andere in Sneek, Amstelveen en Hazerswoude-dorp. In ten minste 29 Nederlandse plaatsen is een straat naar Post vernoemd.

In 1943 moesten de kinderen van Johannes Post hals over kop het huis uit en werden zij op schuiladressen ondergebracht. Trijneke kwam terecht bij een oom en tante op een boerderij tussen Staphorst en Zwartsluis. Ze ging naar school in Zwartsluis. Trijneke zal zeker vertellen over haar persoonlijke geschiedenis tegen de achtergrond van de “grote” geschiedenis.

Haar vader Johannes ligt begraven op de erebegraafplaats in Overveen. Enkele jaren geleden vertelde Trijneke aan het dagblad Trouw dat ze daar niet graag komt. Lange tijd heeft zij zich afgevraagd waarom ze daar wegbleef, maar sinds een paar jaar weet ze het: “Daar ligt de verzetsman, niet mijn vader. Dat zijn voor mij echt twee verschillende personen.”

De Najaarslezing in De Poort te Zwartsluis begint om 19.15 uur (entree 5 euro).

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour