13 juni 2024 Gebruikers online: 33
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Historie van Sluziger begraafplaats vastgelegd in boek

Geplaatst op: 20 oktober 2023

Het eerste exemplaar van De Laatste Eer, het boek dat Herman Slurink het afgelopen jaar schreef, is overhandigd aan burgemeester Eddy Bilder. In de uitgave wordt uitgebreid stilgestaan bij de geschiedenis van de algemene begraafplaats.

Herman Slurink, columinst voor Zwartsluis Actueel, is haast onder de boom geboren. De begraafplaats, waar de familie naast woonde, vormde daardoor een belangrijk onderdeel van zijn jeugd en verdere leven. “Toen ik op een avond in de Zintuigentuin van Albert Greveling liep, stak ik over naar de begraafplaats en daar kwam ik Riek van der Woude tegen. Hij vertelde mij dat de grote beuken gekapt werden. Toen ik hem vroeg of hij nog bijzondere herinneringen had aan al zijn werkzame jaren op de begraafplaats zei hij: ‘nee’. Maar een kwartier later was ik al zes verhalen rijker”, vertelt Herman. “En zo is eigenlijk het idee ontstaan om een boek te schrijven”, aldus Slurink, die ook bekendheid verwierf door verslagen van zijn trektochten langs oude Groninger kerken.

“Dit cultuur/historisch document is geschreven als een ‘In Memoriam’ voor de twee 160 jaar oude beuken op de oude begraafplaats die in april werden gekapt en als een blijk van waardering voor zes generaties van het ‘doodgravers’-geslacht Van der Woude”, zo legt Slurink uit aan Bilder.

De burgervader nam maandagochtend enthousiast het eerste exemplaar in ontvangst: “Het is mooi dat de geschiedenis op deze manier blijft leven, met het verdwijnen van de bomen is er wat nieuws geboren.” Het boek zal niet snel bij Bilder in de boekenkast verstoffen: “Lezen is mijn grootste hobby.”

Het boek is er in een oplage van 2000 stuks gekomen dankzij steun van de gemeente en het bedrijfsleven. Leden van de Historische Vereniging krijgen een gratis exemplaar. Wie nu lid wordt, kan daar ook op rekenen. Binnenkort is het boek voor iedereen verkrijgbaar.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Reacties zijn gesloten.

Contour