9 mei 2024 Gebruikers online: 28
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Pijpenkoppen determinatie in ArcheoHotspot Hasselt

Geplaatst op: 10 april 2024

Foto: John Assink

Tijdens de opening van het cultuur toeristisch seizoen op zaterdag 13 april komen deskundigen van de PKN – Stichting voor Onderzoek Historische Tabakspijpen kleipijpen determineren (soort bepalen aan de hand van kenmerken). Deze vereniging bestaat alweer 46 jaar en heeft tot doel de kennis over de geschiedenis van de tabakspijp te bevorderen.

Op 13 april zijn er in ArcheoHotspot in de Rosmolenstraat twee deskundigen aanwezig om kleipijpen te determineren. Dit is namelijk minder eenvoudig dan het lijkt. Ondanks dat veel kleipijpen hielmerken hebben waarvan de maker bekend is, speelt de vorm van de ketel ook een grote rol. Een van de deskundigen, Ruud Stam, is zelfs gepromoveerd op kleipijpen en bezit een collectie van 14.000 stuks.

Op akkers rond Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis worden door jong en oud regelmatig pijpenkoppen gevonden. Het zijn leuke vondsten. De pijpenkoppen zijn daar vaak vroeger met ander stadsafval (bemesting) gestort. Omdat in veel grote steden kleipijpen werden gemaakt, liggen er ook exemplaren uit Gouda of zelfs uit Zwolle en Amsterdam. Neem daarom vooral uw vondsten mee en luister naar de bijzondere verhalen over pijpenmakers, het productieproces en de omvangrijke industrie waarvan pijpen tot in de verste uithoeken van de wereld te vinden zijn.

Naast het determineren van pijpenkoppen is er nog veel meer te zien en doen. Zo mag u een kijkje achter de archeologische schermen nemen, ‘antieke’ tegeltjes schilderen of in de schoolbanken de sfeer van lang vervlogen tijden proeven. Natuurlijk onder streng toezicht van meester Jan Dijkstra.

De ArcheoHotspot in de Rosmolenstraat is geopend van 13.00 uur tot 16.00 uur. De lessen beginnen om 14.00 uur, er is plaats voor 12 leerlingen. Op geregelde tijden kunt u aanschuiven. Kinderen van harte welkom.

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour