27 mei 2024 Gebruikers online: 16
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Lezing in Sluuspoort over werkkampen in regio tijdens WOII

Geplaatst op: 23 april 2024

Gert Jan Westhoff uit Genemuiden verzorgt donderdag 25 april een WOII-lezing in Sluuspoort Zwartsluis. In deze lezing staat de geschiedenis van de werkkampen in Staphorst en Rouveen centraal. De avond begint om 19:30 uur, Sluuspoort is open vanaf 19:00 uur. De entree bedraagt 8 euro. In dat bedrag is een kop koffie of thee inbegrepen.

Conrad, Beugelen en Het Wijde Gat zijn de namen van de voormalige werkkampen in Staphorst en Rouveen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ze gebruikt bij de deportatie van de Joden.
Westhoff neemt de bezoekers in zijn lezing mee naar een van de meest dramatische episodes uit onze geschiedenis, waarbij wordt uitgelegd hoe de Staphorster kampen passen in de brede context en systematiek van de Jodenvervolging in Nederland.

Deportatie

In januari 1942 worden honderden joodse mannen gedeporteerd naar werklozenkampen in het oosten van Nederland. Eerst vanuit Amsterdam, maar enkele maanden later komen ook Joden uit onder meer Den Haag, Groningen, Assen, Steenwijk en Zwartsluis naar de werkkampen in Staphorst en Rouveen. In totaal worden er in die beide plaatsen 344 mannen ondergebracht, waar ze worden ingeschakeld bij het zware ontginningswerk.

Jodenvervolging

De kampen zijn opgericht in het kader van de werkverschaffing in de jaren ’30. Maar dat die kampen in 1942 ook een rol speelden bij de Jodenvervolging was in onze regio vrijwel vergeten. Een groot aantal interviews met oudere Staphorsters bracht daar verandering in. Via ooggetuigenverslagen, originele handgeschreven brieven uit de Staphorster kampen, oproepformulieren en foto’s van joodse mannen in het Staphorster veld ontstond een beeld van de kampen en hun bewoners.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Reacties zijn gesloten.

Contour