27 mei 2024 Gebruikers online: 20
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Zo zorg je voor een schoon en fris huis

Geplaatst op: 23 april 2024

(Adv.) Een schoon huis is voor veel mensen gelukkig iets vanzelfsprekends. In een huis met vieze vloeren of een niet frisse keuken of badkamer voelen we ons niet thuis. Maar hoe zorg je ervoor dat je huis er altijd spik en span uitziet? Zeker voor gezinnen met jonge kinderen of huisdieren is dat niet altijd eenvoudig. Maar gelukkig zijn er handige hulpjes die je ondersteunen bij het schoonmaken van het huis. Daarnaast is het ook handig om een schema te maken. Huisvrouwen deden dat vroeger ook. Maandag wasdag was daarvan nog het bekendste voorbeeld. Wie in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw op maandagochtend een rondje maakte door een volkswijk, zag daar bij heel wat huizen de was aan de lijn wapperen. Zeker als je een drukke baan hebt is het handig om de taken goed te plannen.

Reinigen met stoom

Zeker als je huisdieren hebt of als er bewoners zijn met een zwakke gezondheid dan is het belangrijk dat er grondig wordt schoongemaakt. Je kunt een stoomreiniger voor de badkamer gebruiken om deze grondig schoon te maken. Dit hoeft echt niet elke week, maar als je dit bijvoorbeeld een keer per maand doet, dan verklein je het risico op schadelijke bacteriën en virussen aanzienlijk. Ook schimmelvorming moet zo veel mogelijk worden voorkomen. Schimmel is ook een risico voor de gezondheid, met name voor jonge kinderen en kwetsbaren. Reinigen met stoom is overigens niet alleen toepasbaar voor de badkamer. Je kunt ook de vloeren in andere ruimtes met stoom schoonmaken.

Ramen zemen

Het zemen van de ramen is geen klus waar veel mensen naar uitkijken. Vaak wordt het zo lang uitgesteld totdat er een laag vuil op de ramen zit waar je spreekwoordelijk op kunt schrijven. En als je dan al de ramen zeemt dan zal je zien dat het twee dagen later regent en dat er daarbij ook maar gelijk een laag Sahara zand naar beneden komt. Het leven is niet altijd eerlijk. Maar er is ook nog een andere oplossing. Je kunt een stoomreiniger voor de ramen gebruiken. Deze zorgt voor een stralend resultaat en al het vuil wordt gegarandeerd verwijderd. Je ramen kunnen er dan zeker weer een flinke tijd tegen.

Een opgeruimde keuken

Het schoonmaken van de keuken is heel belangrijk. Hier maak je immers je eten klaar. Dat doe je niet op een vieze aanrecht. Gebruik voor de aanrecht bij voorkeur geen vaatdoekje dat je de hele week in gebruik hebt. Het aantal bacteriën loopt na één keer de aanrecht ermee schoonmaken al in de miljoenen. Elke dag een schoon doekje is dus het beste advies. Deze doekjes kun je gerust vaker gebruiken, je kunt ze in de wasmachine wassen, bij voorkeur op 60 graden om alle schadelijke bacteriën te doden. Vergeet ook de kraan en de gootsteen niet en natuurlijk ook je kookplaat en de grepen van de vaatwasser en de keukenkastjes.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Reacties zijn gesloten.

Contour