23 juli 2024 Gebruikers online: 19
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Hoe houd je je huis goed schoon?

Geplaatst op: 25 juni 2024

(Adv.) Nu de traditionele huisvrouw in Nederland steeds verder uitsterft is het schoonmaken van het huis een taak die werkende stellen erbij moeten doen. Zeker als beiden fulltime werken kan dat soms best een discussiepunt zijn. Nu is het natuurlijk wel zo dat een huis waar je niet veel bent ook niet heel snel smerig wordt. Het reinigen hoeft dan niet zo intensief, tenzij je huisdieren hebt die haren verliezen, dan is meerdere keren stofzuigen per week meestal wel aan te bevelen. Daarnaast kun je je huis aanvullend reinigen, onder andere met stoom.

Wat zijn de voordelen van stoomreinigen?

Met een stoomreiniger voor textiel kun je verschillende oppervlakken reinigen met uitsluitend water dat aan de kook wordt gebracht en daardoor stoom geeft. Je gebruikt dus geen reinigingsmiddelen en dat kan in meerdere opzichten een voordeel zijn. Schoonmaakmiddelen kunnen agressief reageren op bepaalde materialen. Stoom is meestal onschuldig, al moet je natuurlijk wel opletten dat oppervlakken niet te warm worden. Een belangrijk voordeel is dat stoom ook bacteriën doodt. Daarom is het een ideale manier van schoonmaken als je huisdieren hebt of om een andere reden grondig wilt kunnen schoonmaken.

Schoonmaakdoekjes

Microvezel schoonmaakdoekjes zijn enorm populair bij het schoonmaken. Alleen worden ze vaak te lang gebruikt voordat ze in de wasmachine belanden. Gebruik je zo’n doek om de aanrecht mee schoon te maken dan moet je het liefst dagelijks een schone pakken. Op een gebruikt doekje nestelen zich binnen no time miljoenen bacteriën. Was ze in de wasmachine uit op 60 graden en je kunt ze gewoon weer gebruiken.

De grote schoonmaak

Vroeger hield een propere huisvrouw na de winter de grote voorjaarsschoonmaak. Alles moest na de donkere wintermaanden weer lekker schoon en fris worden. En dat is nog steeds helemaal geen gek idee. Zo’n schoonmaak hoeft natuurlijk niet per se in maart, het kan ook op een ander moment. Maar het is zeker aan te raden om verplaatsbare meubels met enige regelmaat van hun plek te halen zodat je er met de stoomreiniger of in ieder geval een dweilstok bij kunt om ook eens in de verre hoekjes schoon te kunnen maken.

Welke schoonmaakmiddelen kun je gebruiken?

Voor het schoonmaken van je huis kun je het beste natuurlijke schoonmaakmiddelen gebruiken, bijvoorbeeld op basis van citroen. Bij reiniging met stoom gebruik je alleen water, hier moet geen schoonmaakmiddel aan worden toegevoegd. Gebruik agressieve middelen zoals spiritus of ammoniak alleen in noodgevallen. Let altijd op als je huisdieren hebt, sommige schoonmaakmiddelen zijn zeer giftig voor honden, katten, knaagdieren en vogels. Gebruik schoonmaakmiddelen altijd verdund met water en draag indien nodig handschoenen om je huid te beschermen als je aan het schoonmaken bent. Ventileer goed bij het gebruik van schoonmaakmiddelen die giftige dampen veroorzaken. Vermijd contact met de ogen en de luchtwegen en houd schoonmaakmiddelen altijd buiten het bereik van jonge kinderen.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Reacties zijn gesloten.

Contour