28 oktober 2020 Gebruikers online: 20
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Kristen verkent literatuur en poëzie

Geplaatst op: 5 mei 2017

Dinsdagochtend 16 mei start de serie ‘Verkenningen in literatuur en poëzie’ door Jan Kristen in de bibliotheek Hasselt; georganiseerd door de SCAB. Het is de eerste van een serie van vijf ochtenden; het onderwerp is deze ochtend: de dichter H. H. ter Balkt.

Harry ter Balkt was een van onze meest aardse maar tegelijk een van onze meest barokke dichters. Al direct bij zijn debuut in 1969, ‘Boerengedichten ofwel Met de boerenbijl’, riep hij een soort oer-Nederland op, vol extatische taalvreugde maar ook met een profetische kracht. Zijn vroegere pseudoniem Habakuk II de Balker wijst daar al op.
Als een van de nazaten van de Vijftigers schreef de Ter Balkt poëzie voor het hart, voor de stentor en voor de dikke gebaren.  Samen met zijn karakteristieke stemgeluid en ongekunstelde voorkomen maakte het hem tot een onuitwisbare figuur in de Nederlandse naoorlogse dichtkunst.

Hij kreeg er vrijwel alle poëzieprijzen voor, waaronder in 2003 de P.C. Hooftprijs.

De Neerlandicus ( en politicus) Jan Kristen gaat het komende seizoen letterlijk en figuurlijk een boekje opendoen over het hoe en wat in poëzie en literatuur. Het best te omschrijven als verkenningen in de literatuur, waarbij ook veel aandacht zal zijn voor poëzie. Daarbij kan het om schrijvers gaan, om stromingen, om genres.

Er zijn vijf bijeenkomsten gepland  in de bibliotheek Hasselt op dinsdagochtenden van 10.00 – 11.30 uur. De eerste is op: 16 mei as.

De volgende bijeenkomsten na de zomer op: 12 sept., 17 okt.,

21 nov.,  12 dec.

De kosten zijn voor de hele serie SCAB vrienden 20,- p.p.; niet vrienden 25,-; per bijeenkomst 5,- p.p.

Opgave via: SCAB-Hasselt@hotmail.com of op de intekenlijst in de bibliotheek Hasselt.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore