19 april 2021 Gebruikers online: 27
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Opgevist deel Van Nahuysbrug in de maak als monument

Geplaatst op: 30 maart 2021

Het brugdeel dat in mei 2020 werd opgevist door magneetvissers

Drie Hasselter magneetvissers trokken in mei 2020 een stuk metaal uit het Zwarte Water. Het had niet veel gescheeld of ze hadden het roestige object weer laten zinken. Maar het liep anders. De lokale archeologische werkgroep kreeg het onder ogen en herkende het als een onderdeel van de Van Nahuysbrug. Nadat de Duitse bezetter de brug in 1945 opblies is het deel op de bodem van de rivier terecht gekomen. Nu is het plan in de maak om het stukje brug als monument op een sokkel te plaatsen op de Kaai.

“Ik zou het nog niet in m’n achtertuin willen hebben liggen”, vertelt magneetvisser Stefan Steenbergen over wat hij voelde bij de vangst vorig jaar. Samen met zijn tweelingbroer Jeroen en vriend Marijn Kombrink hengelden ze met magneten die in staat zijn zeker zo’n 600 kilo metaal aan de ‘haak’ te kunnen slaan. Zo zwaar is het brugdeel bij lange na niet, toch was het een beste vangst die niet zonder slag of stoot aan wal kwam. Het was broer Jeroen die uiteindelijk het gevaarte naar boven wist te halen. “We zagen het als bijvangst, een bonk roest, en we hadden in eerste instantie niet in de gaten wat het was.”
De mannen hebben goede banden met de Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland (SAWZ) en lid Gerrit Snijder herkende al gauw de historische waarde. Het deel is vervolgens ontdaan van een dikke laag roest en heeft zo’n zes maanden liggen drogen.

Veerpoort
Al gauw vatte Voorzitter John Assink van de SAWZ het plan op dit brugdeel een plek te geven in de openbare ruimte. Dat vond ook de Zwolse stadsarcheoloog Michael Klomp. Daarbij is nog een stuk rail van de stoomtram Zwolle-Blokzijl gevonden die ooit over de Van Nahuysbrug liep. Die rail is nu samen met het brugdeel in een plan opgenomen voor een monument dat bovendien samenvalt met de gedeeltelijke opbouw dit jaar van de Veerpoort. Assink ontving van leden van de Historische Vereniging Hasselt (HVH) waardevolle gegevens, die in het plan zijn meegenomen. Jan Holthuis van die HVH heeft bovendien al een ontwerp voor het monument getekend.

Koesteren
Vanuit de gemeente krijgt Assink ook medewerking en samen is al een plek, dichtbij de waterkant uitgezocht. Assink houdt deze week nog een samenvattende presentatie voor betrokken partijen. De geraamde kosten, ruim 7000 euro, wil Assink deels dekken door verschillenden fondsen aan te schrijven.
Ook doet hij een gooi naar een van de stadscheques waarmee de gemeente plannen wil ondersteunen het Hasselter centrum een impuls te geven. “Ik heb de hoop dat het monument er in september staat”, vertelt Assink die met het monument historie wil overdragen op de volgende generaties. “De Tweede Wereldoorlog is momenteel de ‘nieuwe archeologie’ en ook bij de jeugd is er interesse voor. En tot op heden is dit brugdeel het enige complete overblijfsel van de Van Nahuysbrug.” Assink hoopt dat het toekomstige monument voor zowel cultuureducatie als voor rondleidingen kan dienen. “Dit zijn mooie vondsten, die moet je koesteren en zichtbaar willen maken. En het is goed voor de aantrekkingskracht van Hasselt. Hier komen toeristen op af.”

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Nightstore