31 januari 2023 Gebruikers online: 26
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Harrie Rietman door het stof wegens windmolenkwestie

Geplaatst op: 25 november 2022

BGZ, VVD en het CDA hebben geen vertrouwen meer in wethouder Harrie Rietman (PvdA). Dat bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering. De oppositie is erg ontevreden over de manier waarop Rietman heeft gehandeld rondom de kwestie windenergie in polder Mastenbroek.

Gisteravond stond de energiewens van de Ondernemerskring Genemuiden op de raadsagenda. OKG wil namelijk 10 windmolens van bijna 250 meter hoog in de polder plaatsen om zelfvoorzienend te worden in het energieverbruik. Afgelopen zomer kwamen die plannen naar buiten. Dat is veel te laat, concludeerde de oppositie.

BGZ, VVD en CDA verwijten Rietman dat hij sinds de zomer van 2021 informatie heeft achtergehouden tegenover de raad. De gemeente bleek al namelijk veel langer op de hoogte te zijn van de plannen die OKG heeft. Rietman deelde die plannen niet met de fracties.

Vooral inspreker René Breman deed de oren van raadsleden klapperen. Hij diende een WOO-verzoek in bij de provincie Overijssel. Op die manier legde hij de hand op 5000 pagina’s met informatie over de gang van zaken. Hij ontdekte ondermeer dat de provincie de helft van de kosten op zich nam voor het onderzoek dat de OKG liet uitvoeren naar haalbaarheid van windmolens in Mastenbroek. Ook blijkt uit de stukken dat Rietman wel degelijk over de informatie beschikte waar raadsleden naar vroegen. De wethouder gaf echter al die tijd geen heldere antwoorden.

Volgens oppositiepartij BGZ heeft Rietman twee jaar lang sluiproutes genomen om obstakels voor de windmolenplannen van de OKG weg te nemen. “U heeft niet uw kompas en antennes richting de raad gezet”, concludeerde Kira Fijn. Raadslid John Smits vond dat de wethouder ‘ontwijkend heeft geantwoord’ zodra de VVD vroeg naar locaties en aantallen van windmolens.

“Het is niet de manier hoe wij met Zwartewaterland aan de slag willen gaan. Daarom zeggen wij ook het vertrouwen op in de wethouder”, reageerde Van Zandwijk namens het CDA. Ook BGZ en VVD deelden die mening. Coalitiepartijen SGP, CU en PvdA vonden de werkwijze ook niet prijzenswaardig, maar bleven achter Rietman staan. De wethouder zal zelf op een later moment met een statement komen.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Reacties zijn gesloten.

Contour