3 mei 2024 Gebruikers online: 28
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

8 Kenmerken van het DNA van Winnaarsteams: Wat doen ze

Geplaatst op: 23 januari 2023

Winnaarsteams. Ze lijken vaak een onverslaanbare verschijning te hebben, nietwaar? Als je ze in actie ziet, stralen ze een soort charme uit die simpelweg ongrijpbaar is. Hoewel elk team uniek op zichzelf is, zijn er toch zeker bepaalde gemeenschappelijke kenmerken te definiëren die verantwoordelijk zijn om dat unieke DNA boven het oppervlak te krijgen. Wil je weten wat en vooral hoe ze dat doen? Hier zijn 8 universele kenmerken die winnaarsteams vormgeven:

1. Onwrikbaar vertrouwen

De basis van elk winnaarsteam is vertrouwen. Niet zomaar vertrouwen, maar het soort dat bestand is tegen het tumult van de uitdagingen en obstakels die hinder veroorzaken en duurzame oplossingen vereisen. Met andere woorden, dankzij een vertrouwen binnen het team weten leden dat ze op elkaar kunnen rekenen in goede én slechte tijden.

2. Een duidelijke visie

Winnaarsteams hebben niet alleen doelen opgesteld; ze delen net zo goed een overkoepelende visie die teamleden als een vuurtoren gidst door de meest stormachtige zeeën. Het gaat hier om het bewerkstelligen van een duidelijke richting en een groter doel om na te streven.

3. Flexibiliteit in tactiek

Hoewel ze vasthouden aan hun visie, zijn winnaarsteams tegelijkertijd flexibel in hun benadering. Ze weten dat hardhoofdigheid en een gebrek aan flexibiliteit onmogelijk is in een wereld waar verandering het enige constante is! Ze zijn dus ook niet bang om hun strategie te wijzigen als de situatie dat vereist. Veranderen is voor hen een teken van kracht, niet van zwakte.

4. Voortdurende zelfreflectie

Winnaarsteams rusten nooit op hun lauweren. Na elke overwinning, en vooral na elke mislukking, nemen ze de tijd om te reflecteren. Wat ging er goed? Wat kan er beter? Het is deze zelfreflectie die teams in staat stellen om continu te groeien en voortdurende verbetering voorop te stellen. 

5. Collectieve verantwoordelijkheid

Er is geen ‘ik’ in deze teams, alleen ‘wij’. Dit betekent dat iedereen zich verantwoordelijk voelt voor het succes van het team. Als één lid struikelt, zijn er tien handen om hem of haar op te vangen!

6. Diversiteit en inclusiviteit

De beste teams zien de kracht van diversiteit volledig in. Ze hebben geen problemen in het omarmen van verschillende achtergronden, perspectieven en vaardigheden, wetende dat dit leidt tot innovatievere oplossingen.

7. Onverzettelijke toewijding

Winnaarsteams zijn toegewijd aan hun missie. Ze werken niet voor de klok, maar voor het doel. Hun passie en vastberadenheid zijn dan ook vaak besmettelijk en inspirerend.

8. Feedbackcultuur

Naast open en transparantie communicatie, weten winnaarsteams net zo goed voldoende aandacht te besteden aan constructieve feedback. Sterker nog, ze zoeken het proactief op! En dat is vrij simpel, want constructieve kritiek biedt een uitstekende kans om te leren en te verbeteren.

Meer weten over bewuste teamontwikkeling en winnaarsteams vormgeven? Ga naar bemotion.nl voor ijzersterke samenwerkingen in teamverband!

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour