29 februari 2024 Gebruikers online: 40
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Geurroute brengt wethouder en vrijwilligers TIP terug in de tijd

Geplaatst op: 23 mei 2023

Onder leiding van historicus Girbe Buis liepen wethouder Harrie Rietman en 5 vrijwilligers van het Toeristisch Informatiepunt (TIP) vorige week de geurwandeling in Hasselt. Het is de tweede geurroute van Nederland. Harrie Rietman ruikt aan een geurzakje: “Bijzonder dat bepaalde geuren meteen herinneringen ophalen. Geur kan je echt terugbrengen in de tijd.”

Door het lopen van de geurwandeling en het ruiken aan kruiden en bloemenextracten ontdekken toeristen en inwoners een stukje geschiedenis van Hanzestad Hasselt. Zo kun je kennismaken met geuren zoals turf (brandstof), buskruit (daarmee werd geschoten), wierrook (kerk), teer en hout (scheepsbouw), hooi (stadsboerderijen), schelpenkalk (kalkbranderij) en meer. De wandeling staat beschreven in een gedetailleerde gids met een routekaart en geurzakjes. Een bijzondere manier voor jong en oud om door middel van geuren de geschiedenis van Hasselt te beleven. Ook de TIP-ers zijn enthousiast: “Het is ontzettend leuk om deze geurwandeling samen te lopen. Je krijgt veel interessante weetjes over de historie en deelt herinneringen met elkaar.”

De geurroute is ontwikkeld door kunstenares Sanne Vaassen uit Maastricht en historicus Girbe Buist uit Zwolle in opdracht van de gemeente Zwartewaterland voor het Hanzejaar 2023. De geurroute is financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Zwartewaterland en de Provincie Overijssel.

De geurwandeling kost 9,50 euro en is verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatie Punt, ’t Suikerhoekje en Lokaal 5 in Hasselt en bij Van de Velde in de Broeren te Zwolle.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour