5 mei 2024 Gebruikers online: 34
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Hasselter dichter Casper: ‘poëzie hoeft niet zwaar te zijn’

Geplaatst op: 27 januari 2024

Steven Faber (l) en Hasselter Casper de Jong (r)

De Hasselter dichter Casper de Jong speelt op vrijdag 2 februari een thuiswedstrijd in molen De Zwaluw. Samen met Steven Faber, zijn vaste kompaan op gitaar, ‘spelen’ zij gedichten waar het vooral over het gewone leven gaat. Kortgeleden presenteerden Faber & De Jong hun EP Geluksvogels. Het concert in de molen heet dan ook De Avond van het Geluk: “Poëzie kan ook herkenbaar zijn en moet over alles kunnen gaan. Het gaat in de poëzie vaak over zware dingen, maar wij vinden dat het ook licht kan zijn; daarom ook De Avond van het Geluk.”

In een volle Stoomfabriek in Dalfsen presenteerde het duo een paar maanden geleden hun plaat aan het publiek dat heel enthousiast reageerde op het kersverse werk. Ook in eigen stad hoopt Casper uiteraard op een volle bak. De dichter woont al 23 jaar in Hasselt en voelt zich inmiddels ook echt een geluksvogel hier. Casper: “Genoeg geluksfactoren hier. Het is een kleine gemeenschap, ik ken m’n buren en ik loop zo de natuur in. Is reis graag, maar dit is m’n thuis.” Het is wel duidelijk wat de rode draad vormt van het programma. Casper hoopt de luisteraar ook mee te nemen: “Waar word jij gelukkig van?” Een belangrijke associatie is voor hem en veel anderen de jeugdtijd, wat ook terugkomt in enkele nummers. Nummers, want het is dichtkunst in een bijzonder jasje. “Wij spelen gedichten” zegt Casper zelf waarmee hij al aangeeft dat hun stijl verkeert tussen zang en voordracht; denk aan Spoken Word en soms zelfs rap.“Maar verwacht niet dat ik cool ga doen met een cap andersom op m’n hoofd”, vertelt Casper met een lach, die zich geen illusies maakt met zijn huidige leeftijd.

Faber & De Jong gaan wel graag de strijd aan met de opvatting dat poëzie alleen maar moeilijk is en intellectueel. Casper: “Ik dicht over dingen die wij allemaal meemaken.” Hij wordt gesterkt door reacties van mensen die hem vertellen dat ‘ze niets hebben met poëzie’ maar wel geraakt worden door zijn werk. Naast het tekstwerk wil de dichter benadrukken dat hij echt onderdeel is van een duo. “Steven vormt de helft van ons programma. Hij geeft de nummers dé muzikale lading. Hij kan zoveel, van blues tot flamenco.”

Faber & De Jong meemaken? De kaartverkoop loopt al goed, maar er zijn nog tickets. Reserveren gaat via scab-hasselt@hotmail.com. Er kunnen maximaal 60 personen in de molen. Aanvang 2 februari is aanvang 20.00 uur.

Luister alvast naar geluksvogels via Spotify.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour