27 april 2024 Gebruikers online: 30
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Na aanhoren veel bezwaren beraadt gemeenteraad zich over zonnepark

Geplaatst op: 1 maart 2024

De gemeenteraad liet zich donderdagavond verder inlichten over de eventuele totstandkoming van een zonnepark bij Natuurboerderij Hogeboom aan de Verkavelingsweg. Deze zogeheten Beeldvormende Bijeenkomst opende met een serie insprekers. De verschillende fractiewoordvoerders stelden vragen aan verschillende insprekers en later aan de verantwoordelijke wethouder Harrie Rietman. Over een aantal weken verwacht de gemeenteraad hierover een besluit te nemen.

Het college vraagt van de gemeenteraad om uiteindelijk een ontwerpverklaring van geen bedenkingen te verlenen. Met het afgeven van deze verklaring geeft de raad aan in te stemmen met het verlenen van de omgevingsvergunning.

De meeste insprekers, directe omwonenden van Hogeboom, toonden zich overduidelijk tegenstander van het plan. Een belangrijk argument is dat deze naburige agrariërs grote moeite hebben met het opofferen van kostbare landbouwgrond voor een grootschalig zonnepark. Zij vinden het tegenstrijdig dat in tijden van extensivering van de landbouw deze grond wordt ingezet voor andere doeleinden. Andere bezwaar is dat door het veld vol zonnepanelen de waarde van omliggende bedrijven en woningen zal dalen. Ook wordt genoemd dat een gemeentelijk goedkeuren tegenstrijdig zou zijn met zowel provinciaal- en rijksbeleid.

Om de bezwaren kracht bij te zetten voerde inspreker melkveehouder Rutger Prins een door zijn buurt gehouden enquête aan. “Daaruit blijkt dat meer dan 90 procent van de direct omwonenden tegen dit plan zijn. Aan de Boerweg is zelfs iedereen tegen”, aldus Prins.

De enige inspreker die zich positief toonde over het zonnepark was Aart te Velde uit het buurtschap Holten/Gennerdijk. Hij ziet wel de zonnige kant in van het park. Hij haalt onder meer het lokale aandeel aan dat zo wordt geleverd aan de energietransitie. Ook benadrukt Te Velde dat hij uit de plannen opmaakt dat het zicht op het zonneveld ‘acceptabel wordt gemaakt’. Daarnaast breekt hij een lans voor het alternatieve boeren van Hogeboom die volgens hem ‘zijn nek uitsteekt’.

Gepubliceerd door Bas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour