27 april 2024 Gebruikers online: 37
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Stalen damwanden in Zwarte Water een feit

Geplaatst op: 5 maart 2024

In opdracht van Rijkswaterstaat is een aannemer gestart met het aanleggen van stalen damwanden in het Zwarte Water. Het projectplan ‘Waterwet Zwarte Water Oeveroptimalisaties’ houdt in dat er tussen Hasselt en het Zwarte Meer 5,6 kilometer aan luwtezones worden gecreëerd. Ongeveer 1,7 kilometer hiervan bestaat uit stalen wanden in het water. Doel is om de rivierkwaliteit te verhogen en de visstand te verbeteren.

De gemeente Zwartewaterland liet eerder al niet blij te zijn om hiervoor een vergunning af te geven. Drie jaar terug waren er al gesprekken met Rijkswaterstaat over het plan. “Wij zijn nog steeds van mening dat de aanleg van de damwanden afbreuk doet aan de beleving van het rivierlandschap. De overleggen hebben er helaas toe geleid dat wij als gemeente, samen met een aantal organisaties, bezwaar hebben aangetekend en uiteindelijk in beroep zijn gegaan. Dat de rechter ons beroep heeft afgewezen, was een teleurstelling”, zei wethouder Harrie Rietman eerder. Het plan van Rijkswaterstaat kon dus doorgang vinden en de werkzaamheden zijn inmiddels in volle gang.

De wanden in het water dempen (scheeps)golven. Zo ontstaan volgens Rijkswaterstaat luwtezones waar vissen op deze plek rustig kunnen verblijven om te paaien. Bij Genne-Overwaters komt een kleinere extra rivier, ook wel nevengeul genoemd. Verder plant Rijkswaterstaat daar een hardhouten ooibos om een aantrekkelijk leefgebied te maken voor meer dieren.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Reacties zijn gesloten.

Contour