27 april 2024 Gebruikers online: 22
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Hoogstambrigade aan de slag langs de Weede

Geplaatst op: 6 maart 2024

Jeroen Tersmette

De 15 leden van de Hoogstambrigade Zwartewaterland gaan komende zaterdag aan de slag met het snoeien van de 53 fruitbomen die vorig jaar in de woonwijk langs de Weede zijn geplant. Zij worden hierbij flink ondersteund door zo’n 35 andere hoogstamsnoeiers uit de wijde regio.

Deze snoeiactie is onderdeel van de Kennisdag jonge fruitbomen die op initiatief van Landschap Overijssel zaterdag in de Veldschuur plaatsvindt. Het programma bestaat uit theorie in de morgen en ’s middags gaan de deelnemers met snoeigereedschap naar de Weede.

Aanjager Jeroen Tersmette van de Hoogstambrigade geeft aan dat het op de juiste manier snoeien van de appel- en perenbomen van groot belang is. “Op deze manier krijgen we in de toekomst mooie en stevige bomen met landschappelijke waarde. Voor de bewoners en bezoekers van de woonwijk zal de snoeibuurt nogal eens als rigoureus worden ervaren. Voor het gewenste resultaat in de toekomst blijven er gemiddeld maar  3 ‘gesteltakken’ per boom staan. Zo’n 5 jaar nadat de bomen zijn gepland is de periode van ‘jongsnoei’ achter de rug en volgt de ‘volwassengroei’ en eerste vruchtvorming. Het is mooi om te zien hoe deze boomgaard in goede samenwerking met de gemeente tot stand is gekomen in 2023. Een prima aanvulling op alle gemeentelijke fruitbomen die wij als Hoogstambrigade onder onze hoede hebben.”

“Ook goed om te zien dat Scouting Hasselt hun maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt door zaterdag te helpen bij het verzamelen van de gesnoeide takken. De gemeente zorgt later voor de verwerking hiervan” besluit Jeroen zijn enthousiaste toelichting.

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour