27 mei 2024 Gebruikers online: 14
Agenda
Bonthuis en Vaartjes

Gemeente zoekt ‘Kamers met Aandacht’ voor jongeren

Geplaatst op: 6 maart 2024

De gemeente Zwartewaterland introduceert ‘Kamers met Aandacht’; een woonoplossing voor kwetsbare jongeren van 18 tot 23 jaar die zelfstandig willen wonen en hier ondersteuning bij kunnen gebruiken. “De zorg die deze jongeren nodig hebben, krijgen ze al. Ze hebben alleen onderdak en wat extra persoonlijke aandacht nodig. Wij hopen dat onze inwoners dit aan de jongeren kunnen bieden”, aldus wethouder Jan van der Poel.

Stichting Kamers met Aandacht koppelt namens de gemeente Zwartewaterland jongeren aan inwoners die een kamer over hebben. Zowel in een huur- als in een koopwoning. Iedereen kan een Kamer met Aandacht aanbieden en iedere woonruimte kan een Kamer met Aandacht worden. Zoals een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of een kamer bij een ouder echtpaar. Maar ook een kamer in een studentenhuis. Voorwaarde is dat de kamer minimaal één jaar wordt verhuurd en dat de huurprijs niet hoger is dan het bedrag dat de landelijke huurcommissie adviseert.

Persoonlijke aandacht

De jongeren krijgen begeleiding van een hulpverlener. En met een beetje persoonlijke aandacht bouwen ze een eigen netwerk op om op terug te vallen. Totdat ze volledig op eigen benen kunnen staan. Deze persoonlijke aandacht kunnen verhuurders geven, maar ook huisgenoten. “Kamers met Aandacht past bij waar wij in Zwartewaterland voor staan. In onze gemeenschap zien we om naar anderen en staan we voor elkaar klaar”, legt wethouder Van der Poel uit. “Op je 18e op jezelf gaan wonen, is niet voor iedereen vanzelfsprekend. De persoonlijke aandacht die deze jongeren kunnen krijgen door Kamers met Aandacht kan eraan bijdragen dat zij niet terugvallen, maar juist die laatste stap op weg naar zelfstandigheid kunnen zetten. Zodat ze uiteindelijk helemaal op eigen benen kunnen staan.”

Zorgvuldige match

De verhuurders en jongeren worden door Stichting Kamers met Aandacht zorgvuldig gematcht. Verhuurders bepalen zelf hoeveel ‘aandacht’ zij bieden en op welke manier. De jongeren betalen de maandelijkse huur en hebben een dagbesteding, zoals studie of werk. Bij de matching wordt goed gekeken naar de wensen en of er een klik is tussen de verhuurder en de jongere.

Wethouder van der Poel: “Landelijk zijn er al veel positieve ervaringen opgedaan met Kamers met Aandacht. Op dit moment werken 88 gemeenten met het initiatief. Wij sluiten daar graag bij aan.” Gedurende een pilot van twee jaar onderzoekt de gemeente of deze aanpak ook in Zwartewaterland de gewenste effecten oplevert. Naast Zwartewaterland doen de gemeenten Dalfsen, Steenwijkerland en Zwolle mee aan Kamers met Aandacht.

Kamer aanbieden

Inwoners die een kamer vrij hebben en andere geïnteresseerden kunnen voor meer informatie kijken op de website www.kamersmetaandacht.nl. Of contact opnemen via sanja@kamersmetaandacht.nl

 

Gepubliceerd door Klaas Jansen

Reacties zijn gesloten.

Contour